На 22 септември 2022 г. в град Тервел за шестнадесети път се проведе традиционния Добруджански събор „Тервел`2022“. Тази година той бе посветен на 114-та годишнина от обявяване независимостта на България и 82 години от подписването на Крайовската спогодба.

Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на открито

През последните години съборът се утвърди като традиционен форум на добруджанското фолклорно наследство. Целта му от една страна е съхраняването, популяризирането и развитието на добруджанските музика, песни и танци, а от друга – провокирането на интереса и любовта на хората от различни възрасти към българското народно творчество, приемственост между поколенията.

Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на открито

Празникът бе открит от Кмета на Община Тервел инж. Симеон Симеонов, а поздрав за всички участници и за домакините от гр. Тервел поднесоха фолклорните състави при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел- ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. ръководител Нели Денева и корепетитор Недко Гочев, ТПГ „Добруджанска огърлица“ с ръководител Радка Адамова, Мъжка певческа група с ръководител Светлин Марков, дуетът Светлин Марков и Христо Кавръков и народният оркестър. На голямата естрада в центъра на града се представиха повече от 80 състава и индивидуални изпълнители от областите Добрич, Силистра, Варна. Бурни и заслужени аплодисменти заслужиха индивидуалните изпълнители Йордан Станимиров – представител на ЦПЛР гр. Генерал Тошево с вокален педагог Веселина Куцарова; сестрите Дерия, Ярен и Ямур от НЧ „Пробуда-1940“ с. Коларци, с ръководител Стоянка Енева; Магдалена Спиридонова от с. Межден, Илияна Недева от група „Здравец“ при НЧ „Хр. Ботев-1914“ с. Искър, общ. Вълчи дол, Коста Вълчев от с. Сноп, общ. Ген. Тошево, както и дует „Магия“ при читалището в с. Ситово, обл. Силистра.

Може да бъде изображение с 7 души, изправени хора, забрадка и на открито
Може да бъде изображение с 7 души, изправени хора и на открито

Фолклорните групи от община Тервел също се представиха на много високо ниво, признание за което са постигнатите високи резултати при участията им във фолклорните фестивали през изминалия сезон. Това са групите от НЧ „Васил Левски-1941“ с. Безмер, с ръководител Кольо Денев; Детска певческа група при НЧ „Хр. Ботев-1944“ с. Каблешково, с ръководител Гюзелджан Михалева; Детска фолклорна група при НЧ „Светлина-1942г.“ с. Божан, с ръководител Фикрет Алишева; НЧ „Пробуда-1940“ с. Коларци, с ръководител Стоянка Енева; ФГ „Калинка Вълчева“ при НЧ „Йордан Йовков-1942“ с. Кладенци, с ръководител Милен Митев и ФГ „Добруджанска песен“ при Клуб на пенсионера №1 гр. Тервел с ръководител Димитричка Радева.

Може да бъде изображение с 11 души, изправени хора и на открито
Може да бъде изображение с 15 души, изправени хора и на открито

И на това издание на събора местните приложници представиха изработените от тях сувенири на организирания базар на изкуствата.

В празничния ден гостите и жителите на Тервел имаха възможност да посетят и експозицията на музея, в частност- юбилейната изложба на народната певица Калинка Вълчева. Статистиката показва, че музеят е посетен от повече от 50 души, които са изказали задоволството си от видяното в различните експозиционни зали.

Гости на празника бяха Мария Гочева- председател на ОбС Тервел, Велчо Велчев- заместник-кмет, както и кандидатите за депутати от БСП за България Мая Димитрова, Господин Господинов и Пламен Желязков.