(СНИМКИ) Издирват кой реши на къде да тече река и превърна язовир в депо за отпадъци

Варненската окръжна прокуратура извършва проверка по законността на учредяване на депо за отпадъци на територията на Чернево. Въпросното депо е на „Соди Девня“ АД. До дни представителите на държавното обвинение, които разполагат с цялата документация по казуса, ще се произнесат дали има данни за извършено престъпление и ще образуват дело или темата ще приключи.

Междувременно трябва да се установи кой промени руслото, в което тече река Хамам дере, защо тя изчезва за няколкостотин метра и как и откъде извира река Девненска. Трябва да се установи и кой и защо деактува един язовир, заличи го от картата на РБългария и на негово място се появи първа клетка от депо за отпадъци на „Соди Девня“ АД.

Това е река Хамам дере. Дефакто тя съществува. Тече от планината към морето, като всяка друга и над нея дори има мост.

1 1

Деюре обаче, тази река не съществува. По-точно – съществува на моменти. Тя върви в посока язовира, след това е отклонена вдясно и водите й се вливат в забоите на каменната кариера, а вляво, заобикаляйки язовира се изгражда канал, по който тя да тече.

За промяната на речното корито се изисква специално разрешение от МС и без него всякаква корекция в коритото й е незаконна, припомнят от Чернево, в чието землище е Хамам дере.

800 метра, след „изчезването й“, тя отново се „появява“, като това буквално разбива всички познати природни и логически закони.

Най-интересното е, че „изчезването“ на реката става месеци, след като през 2015 г. по европейски програми са усвоени 1,3 млн. лв. за почистване на коритото й.

Това е приказната история, изпълнена с чудеса сказка за Хамам дере.

`1

Вълшебна приказка с елементи на чудеса е и язовирът в землището на варненското село Чернево.

Язовирът, който до 2001 г. съществува във всички видове документи на всички ресорни министерства и институции, днес де юре и де факто не съществува. Леглото му е застлано и подготвено за складиране на отпадъци с височина 110 м от производството на „Соди Девня“ АД (на снимката).

язовир, чернево

Според разчетите официално на ден тук трябва да бъдат стоварвани по 500 тона отпадъци, превозвани от над 200 камиона. Извън вълшебствата и чудесата в района, самото движение на тежките возила ще го превърне в едно огромно прашно, нездравословно място.

Ето част от притесненията на хората от Чернево, които споделиха с RNS:

„Язовир с пълна изискуема по закон идентификация с големина 62 декара на територията на варненското село Чернево съществува до 2011 г.

,6

От държавна собственост, той става общинска. Не открихме задължителното за това решение на ОбС. През 2002 г. общинският съвет сключва договор за отдаване под наем с местната ловно-рибарска дружинка. Ловджиите и рибарите чинно си плащат наема.

,7 ,5

През 2011 г. теренът, в който се намира язовира, е отписан от активите на общината и не е предаде на никого. Чудно е как тогава първа клетка на депото се озова в чашата на язовира. Смятаме, че това отново е направено без знанието и решението на ОбС. Неясно е защо терена с данъчна оценка около милион лева е продаден от „Италчементи Груп“ за 50 000 лв. Това означава ли, че теренът е бил проблемен? Дали това е свързано с инвестиционните намерения на италианците да изграждат депо за твърди отпадъци, което отпаднало след подписка против изграждането му от местното население. Както вече казахме, по-късно 320-е дка. са продадени за 50 000 лв. на „Соди Девня“ АД. Те правят план за изграждане на клетки, в които да складират неопасни отпадъци от производството си. Сред тях са и акмулатори, живак и др., все описвани от дружеството като безвредни. Реално никой от чиновниците не се притеснява, че

депото е във вододайната зона на Варна и е на метри от училището и къщите в Чернево.

Заради притеснението, че природата ще бъде безвъзвратно унищожена, в Чернево организирахме референдум на тема да има ли депо или да няма. Гласувалите са изцяло против, но казусът стигна до съда. Варненският административен съд като първа инстанция ще гледа делото в края на този месец.

Твърдо сме решени да отстояваме правото си на съществуване и няма да допуснем функцонирането на депото. Без значение колко дегизирани като „журналисти“ мъже с поведение на мутри, ни притискат да се откажем.“

Областният управител Стоян Пасев

потвърди, че той лично е предал наличната при него документация по казуса с язовира на прокуратурата във връзка с течащата проверка за реката и изграждането на депото за отпадъци.

Кметът на Суворово – Павлин Параскевов,

който е родом от Чернево, е категоричен, че теренът от 320 дка., на който е депото, винаги е бил частен и той не го е деактувал по никакъв начин.

Покрай ескалиращото напрежение по казуса, в него неясно като какъв се включва осъждан за ДДС-измами провадиец, днес самоопределящ се като Митко Проватона, по името на собствения си сайт.

митко, проватона

Същият, според собствените му думи, отива с 2 джипа до къщата на Валентин Георгиев – член на инициативния комитет по референдума „да го пита ще се кандидатира ли за кмет“. Вместо да им отговори питаният ги нападнал словесно.

валентин георгиев

Според Георгиев питането звучало така: „закривайте го тоя инициативен комитет, защото ще ви смажем, изпратен съм от партийната централа“. И други подобни „любезни въпроси“.

проватона

Проватона стриктно отразяваше всичко по референдума и негови хора активно участваха в организацията по провеждането му. На 2 ноември т.г. сайтът на Проватона публикува информация, че до седмица ще бъде повдигнато обвинение на кмета Параскевов. Не се коментира евентуалната причина за това. Днес – 11 дни  по-късно, обвинение няма. Кметът заяви категорично пред RNS, че няма данни да е обект на разследване по какъвто и да е повод.

Днес Проватона вече е против инициативния комитет, против референдума и вече е загрижен дали кметът на Суворово ще бъде изместен от друг. На какво се дължи тази неестествена трансформация, предстои да стане ясно.

Междувременно в публичното пространство се носи абсолютно зловреден слух, че „Соди Девня“ АД са готови да платят 1 млн. евро на този, който им реши проблема с депото. Интересно е да се установи дали някои местни герои не са повярвали на измислицата и да си мислят, че те са нивото, което ще реши проблема срещу шестцифрената сума в евро.

RNS