ПЕКИН, 6 април – РИА Новости Американският самолетоносач USS Nimitz се намира на около 400 морски мили (около 740 километра) източно от Тайван и на хиляди от САЩ, в същия район като китайския самолетоносач Shandong, каза министърът на отбраната Qiu Guozheng в реч в законодателния юан, местния парламент.

Според marinetraffic.com американският самолетоносач USS Nimitz към 2023-04-02 09:48 LT (UTC +9) е в район NCHINA – Северен Китай, географска ширина / дължина: 35.03497° / 129.1619°. Навигационен статус: В ход с помощта на Engine. Скорост/Курс: 6.6 kn / 58 °. AIS Източник: Пусан, Корея

„Не можем да кажем дали е дошъл тук за това, но той се озова на това място и при тези обстоятелства, така че сега всичко е взаимосвързано“, каза служителят.

Според marinetraffic.com китайският самолетоносач Shandong към 2023-04-06 17:51 LT (UTC +8) преди 5 минути е в район INDO – район на Сингапур, текущо пристанище: SINGAPORE ANCH, географска ширина / дължина: 1.300392° / 104.0617° с навигационен статус: На котва, AIS източник: Сингапур – Източно крайбрежие (опериран от Philip Lai 9V1PL / N1SPL)

По-рано той отбеляза, че самолетоносачът Shandong на китайския флот се намира на около 200 морски мили източно от най-южната точка на Тайван, излитания на самолети от палубно базиране все още не са регистрирани.

Органът за морска безопасност на източната китайска провинция Фудзиен заяви вчера, че Китай е започнал патрули в централната и северната част на Тайванския проток на фона на съобщенията за среща между председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и началника на щаба на Тайван Цай Инг-вен .

Ситуацията около Тайван се изостри значително след посещението на Нанси Пелоси на острова през август миналата година. След това тя беше председател на Камарата на представителите на САЩ. Китай, който смята Тайван за една от своите провинции, осъди посещението на американския официален представител, виждайки в тази стъпка подкрепата на Вашингтон за тайванския сепаратизъм. След визитата Пекин проведе мащабни военни учения.