(СНИМКИ) На кого да вярваш: Общината – чистим, хората – всичко е в лед

Диаметрално различни твърдения по отношение на ситуацията във Варна се получават от общината и от хората по улиците.

Според официалната информация обстановката във Варна е нормална при зимни условия, уверяват от общинската администрация. “Основните пътни артерии се почистват, обхождат се от дежурни екипи. На терен работят 32 снегорина и 18 единици малогабаритна и специализирана техника /бобкат, багер/. Екипите ще продължат да работят и през нощта, за да осигурят нормална обстановка и проходимост на улиците”, се казва в официалното съобщение.

Варненци, които са по улиците обаче, са на съвсем различно мнение.

6

Всичко е в лед. Даже основните булеварди не са нито опесъчени, нито обработени с луга против замръзване. Центърът е непроходим от леда. Във Варна не снегът, а ледът създава проблеми и това е всяка зима. Няма как ангажираните с поддръжката на улиците в града да не го знаят. Само да не репликират, че хората са виновни. В момента из Варна без проблеми се движат само коли 4х4 със зимни гуми. Спрели на светофарите автомобили не могат изобщо да тръгнат върху леда.

5

RNS вече писа, че вчера пътят от Бургас за Варна бе опесъчен и разчистен в бургаска област и ледено-снежен във варненската част. На магистралата преди Варна снегорините чегъртаха леда без да опесъчават или лугират.

В София няма проблеми с движението. Улиците са разчистени, дори в малките квартални минават снегорини, предаде репортер на RNS.

Всички улици, по които се движи градският транспорт в София са обработени със смеси против заледяване. В момента се обработват основните улици в кварталите, както и вътрешноквартални улици в кв. „Драгалевци“ и кв.“Симеоново“.

1Поради силния вятър има снегонавявания в почти всички райони на София и екипите избутват снежна маса от пътните платна. Най- сериозни са снегонавяванията в районите „ Нови Искър“ , „Връбница“, „Панчарево“ и „Витоша“. Градският транспорт се движи навсякъде.

Припомняме, че кризисните центровете за настаняване на хора без дом работят 24-часа в денонощието. През тази нощ в центровете в „Захарна фабрика“ са нощували 188 човека. Гражданите могат да подават информация за хора без дом на телефон 112.

Във Варна четирима души са потърсили подслон вчера и са настанени в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Във всички райони на общината има дежурни, които са готови да реагират при усложнена зимна обстановка. Гражданите могат да подават сигнали на оперативния дежурен в общината на телефон 052/820 112.

RNS