Двуметрови ровове, каменни пирамиди, железни колчета и високи огради опасват тази пролет лечебното езеро в местността Тузлата край Балчик. Златисто-жълтият пясък от крайморския плаж е изгребан и сега летовниците могат да се припичат само върху  облите морски камъчета. Срещу вход от 6 лева обаче туристите биха могли да лежат на пухкав пясък и да се мажат с кал в откритата калолечебница, съобщава belejnik.bg.

Теренът, известен като балчишката Тузла, е държавна собственост и си има трима стопани.

С гористата местност и сградите в нея се разпорежда здравното министерство, соленото лагунно-лиманно езеро е към Басейновата дирекция на МОСВ, а плажната крайморска ивица е в ресора на министерството на туризма.

До тази пролет по-бедните граждани можеха да редуват море и лечебна кал безплатно, разказват местните. Социално слабите хора ползвали тази част от езерото, в която няма вход, защото няма калолечебница. Естествено няма и екстри като душ, тоалетни и прочие.

От месец обаче достъпът до свободната част е силно затруднен. В началото на всички горски пътеки, които водят до брега на езерото, са издълбани двуметрови ровове, нахвърлян е жив плет, поставена е огромна бетонова  пирамида.

шлюз, тузлата, балчик

Шлюзът, през който морската вода се влива в езерото е затапен, а пясъкът от бреговата ивица край морето е изчезнал.

Местните заснемат багер как багера изгребва пясъка (на заглавната снимка – бел. ред.) 

Пухкавата и златиста крайбрежна покривка липсва от 8-ми декември миналата година. Тогава на телефон 112 е подаден сигнал, че багер изгребва пясъка от морския бряг и го товари в камион. Очевидци правят снимки, на които се виждат двете машини в действие. Пристига полиция, проверява сигнала и затишие.

В момента безплатният достъп до езерото е ограничен почти отвсякъде. На едно място даже има издигнати четириметрови пилони с прикрепена мрежа на тях. Преградата е вдигната точно до заведението „Тераса Тузлата“ и затваря пространството между езерото и ресторанта.

д-р Камелия Кирчева

Кой и на какво основание си позволи да се разпорежда извън правомощията си в района, какво отговаря д-р Камелия Кирчева (на снимката- бел. ред.), управител на Специализирана болница за рехабилитация „Тузлата“ и кой проспа самоуправството, четете в разследване на Бележник.