Поклон пред смелите и достойните, които преди 80 години възвърнаха надеждата, възцериха справедливостта за всички от Добруджа и за целия български народ. За мен беше чест да отбележим заедно празника на Добрич и годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Родината.

Това заяви президентът Румен Радев на тържествената заря-проверка в Добрич снощи.

И още:

Във всеки дом, във всеки добруджански град и село е жив разказът за десетилетията на тъмнина, в които сънародниците ни живяха отвъд. В родовия спомен са запечатани и изкуствената граница, и забранената българска реч. Там още отекват плачът на жертвите, страданията на мъчениците, бедите на разселените.

Насилственото откъсване на този златен край от България обаче не можа да го изтръгне от сърцето на българския народ. Поколения гледаха към бъдещето с искрена вяра тази чудовищна несправедливост да бъде поправена.

президент, добрич

На 7 септември 1940 г., с подписването на Крайовската спогодба, българската дипломация отбеляза триумф и даде гордост и светлина на изтощената от национални катастрофи и от тежките клаузи на ньойския диктат България. Най-добре го е казал поетът Кирил Христов: „Затварят се живи рани“. По цялата българска земя нашият народ ликуваше със спонтанна радост.

президент, добрич

Нека все така на този ден да се празнува, както и преди 80 години, тържественият камбанен звън да огласява Добрич, а в ръцете на децата да греят трибагреници. Защото именно Добруджа е люлката на българския род и държавност.