Новата сграда на Филхармонията в Хамбург – невероятния конструкция от 18 етажа от стъкло, която се строеше почти 10 години и за нея бяха похарчени почти 800 милиона евро, вчера отвори врати за посетители.

Тя е разположена малко по-далеч от центъра на Хамбург, на върха на полуострова, където градът се слива с пристанището. Точно на това място през 1960 се е намирал стека за какао който архитект-дизайнерите Жак Херцог и Пиер дьо Мурон са използвали като подиум за прекрасното здание. Херцог и Де Мурон са известни с адаптирането на стари сгради, както наскоро направиха и в Лондон, с галерия „Тейт“.

11CONCERTHALL3-master675

Входът продължава покрай дигитална стена, дългото придвижване с асансьора се осъществява през тунел с огледални дискове. Посетителите слизат на широка тераса, която предлага прекрасна гледка към хамбургкото пристанище. Друг асансьор води до външна тераса с изглед от едната страна към доковете, а от другата към върховете на църквите в центъра на Хамбург.

11CONCERTHALLJP-master675

Залата е предвидена за 2100 зрители. Архитектите са разположили седалките стръмно около оркестъра, с което създават необичайна близост до сцената. Бившият главен диригент на Германския филхармоничен оркестър, Кристоф фон Донани поискал от главния архитект да усеща дъха на публиката във врата си. Акустичен чадър във формата на гъба виси над оркестъра от тавана. Звукът се модерира от 10 000 цифрово обработени акустични пана с различна дебелина и текстура.

Филхармонията с мястото, което е получила, буквално и в преносен смисъл има задача да извиси ролята на музиката и културата до нещо свято в град, чието съществуване до сега винаги е било свързано главно с търговия.

превод RNS