„По този случай лъха на корупция или кражба, вие трябва да ни кажете какво е“, заяви Иван Ченчев от парламентарната трибуна


Служебният премиер Гълъб Донев и народни представители от групата на „БСП за България“ влязоха в спор заради продажба на имот – частна държавна собственост, извършена от Областната управа на София, предаде БТА.

Повод стана въпрос по време на днешния парламентарен контрол,

адресиран до министър-председателя от депутатите Георги Свиленски, Иван Ченчев и Христо Проданов. В него те настояваха да разберат как е защитен държавният интерес при извършването на сделката.  

„По този случай лъха на корупция или кражба, вие трябва да ни кажете какво е“, заяви Иван Ченчев

от парламентарната трибуна. Според него имотът, намиращ се в столичния район „Изгрев“, е бил продаден на цена от около 300 хил. лева, но реалната му такава е около 2 млн. лева. Щетите са за сметка на държавата, тоест на българските граждани“, заяви Ченчев. 

Премиерът Гълъб Донев обяви, че по случая се извършва вътрешен одит и обещаче

резултатите от него да бъдат публично оповестени. Той допълни, че продажбата е извършена без търг, както и че може да се проследи в общинските и областните администрации как се е движил интересът към този имот. 

„Държавният интерес при подобни сделки трябва да бъде защитен.

Трябва да бъде спазен и законът, и правилникът за прилагането му. Каква е пазарната цена и каква е данъчната оценка, ще бъде установено. Фактите няма да бъдат прикрити“, увери премиерът. 

Източник:vesti.bg