„Ние знаем много добре, че извършаваме строителни дейности извън срока, но се налага спешно да се довърши започнатото. Планирахме дейностите да приключат до 15 май. Междувременно се появиха форсмажорни обстоятелства и на 8 май стартирахме проекта.“

Това призна пред камерата на Бтв кметът на Каварна Нина Ставрева.

Скандалът с разрушаването на амфитеатралния подход към централния каварненски плаж избухна преди дни, когато ОбС гласува незаконно решение да се удължи срока за строителство по крайбрежието, въпреки националната забрана, действаща от 15 май.

„В нарушение на закона тук имаше багер. Той копае, за да бъдат положени тръбите на дъждовната вода от хотела на Цуцко (Цуцито – бел. ред.). Той е Валентин Николов – съветник на бившия депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов – „суджука“. През последните 2 г. всички докладни на Ставрева са били само в негова полза. С държавната субсидия за капиталово  строителство се изгради декинг на плажа, чийто концесионер е Цуцко. Той свързва трите му заведения. От другата страна на хотела му има отводнителна система, която отново е изградена с общински пари. Това, което се прави е абсолютно безобразие. Погазва се закона“, коментира бившият кмет и настоящ общински съветник Цонко Цонев.

„Категорично съм против внушенията, които прави г-н Цонев. Ясно е, че нарушаваме закона, но това тук трябва да се оправи. Имам уверения, че ще стане кратко. Тези тръби обслужват заведенията срещу хотела. Аз Цуцко не познавам“, репликира Ставрева. Кметицата пропусна да уточни, че от другата страна е заведението на Цуцко „Българка“. Не стана ясно и защо тръбите излизат от хотела, след като са за друг обект.

„Ясна е, че нарушаваме грубо закона с това строителство. Аз бях против тази докладна, с която се удължаваше срока на строителството. Тя беше внесена часове преди сесията и далеч след срока за промяна на правилата. Нейни пламенни защитници бяха водачите на групите на ГЕРБ и БСП в ОбС. Защо днес те не са тук да обяснят какво правят?“, попита риторично председателят на местния парламент Красимир Кръстев.

На плажа в неясна роля беше Мемиш Мустафов. Същият не можа да изрецитира без грешки и запъване репликите, които имаше да каже. Той обаче беше категоричен: „Искате да се наводни партера на хотела на човека като завали един дъжд ли?“, с което и той потвърди, че случващото се на плажа е в името на Цуцко.

От репортажа стана ясно, че Ставрева смята да продължи беззаконието, въпреки, че според нея имало и друг подход към централния плаж, освен този, който в момент е разбит и със стърчащи железа от арматура.

Днес или утре Министерството на туризма ще извърши проверка по случая, допълни репортерът на Бтв Петромира Кирчева.

RNS