Видео на самоопределящия се за „независим журналист“ Станислав Цанов, предизвика истинска буря в youtube.com. Съвсем „случайно“ публикуваната лента на рождения ден на Исторически парк, който съвпада и с фестивала „Ново начало“, е събрала 171 763 гледания за по-малко от 24 часа и 5 390 коментара. От първите 140 коментара има цели 2, които са в подкрепа на автора Цанов. Десетките реплики на коментарите също са негативни за „разследващия журналист“. Дали тенденцията 2 към 140 в полза на Станислав Цанов се запазва до края или още в първите 10 минути е имало лайкове на „реални профили“, които реагират на 30-минутно видео, авторът може да се постарае да сведе да знанието на аудиторията си!

„ВЕЛИЧИЕ? Спирам да МЪЛЧА!“ е озаглавено видеото. Вероятно търсеното внушение е, че Станислав Цанов или милиони доказателства срещу Ивелин Михайлов и вече не издържа да ги сподели с публиката. Личното ми мнение, че като доказателство в тази посока, във видеото трудно може да се определи която и да е теза на автора. Грозното неуважение към последователите си, определени от Цанов като „тролове на Ивелин“, е толкова примитивно, че няма нужда от коментар. Върхът на „разследването“ на въпросния „журналист“ е цитирането на един друг славен герой, който също иска да бъде възприеман като журналист – Симон Милков. Да правиш разследваща журналистика на основата на скандалните квалификации и видимо липса на елементарни познания по темата, по която се изказваш, е крайно несериозно.

Какво разбира гледалият видеото на Цанов?

  • Цанов е бил заплашван с физическа саморазправа, включително и елиминация, спасила го намесата на Николай Марков
  • Цанов много иска да всее раздор между Марков и Михайлов, твърдейки, че вторият използва първия
  • Цанов няма доказателства за тезите си, опира се на скандалния Симон Милков
  • Цанов разясни какъв голям проблем – неназовано за кого, е Ивелин Михайлов и чака от зрителите си да му предложат доказателства за това
  • Цанов тенденциозно представя факти в подкрепа за демонстрираната си злоба против Ивелин Михайлов, услужливо пропускайки други, които оборват тезите му
  • Цанов не само е далеч от обективната истина, а и е загърбил едно много важно човешко качество – смирението
  • Цанов си знае кой или какво и как е мотивиран за превъзбудения ентусиазъм в задачата да оклепа максимално Михайлов

Винаги съм казвала, че пиарът е сложна дисциплина! Че, човек който не е бил МНОГО ДОБЪР ЖУРНАЛИСТ, няма как да бъде добър пиар! Да работиш против някого, лансирайки удобни за случая тези и това да не бъде възприето от публиката, в България е много трудно! Защото все още има достатъчно много мислещи и осведомени хора, които ТРУДНО СЕ ПОДАВАТ НА ЕВТИНИ ОПИТИ ЗА МАНИПУЛАЦИИ! В този смисъл, ако някой е платил за тази атака, при това кофти изпълнение, резултатът ще е обратен – още повече хора ще харесат Ивелин Михайлов! Не знам това кому е нужно!

Какво ще последва?

Дали Цанов ще спечели аудитория, или ще изгуби – както се чете в много от коментарите – предстои да видим! Последното му видео към днешна дата още повече задълбочава недоверието и неодобрението на българите към „журналистите“! Може пък точно това да е крайната цел на упражнението!

Вместо журналистите да бъдат коректив на всяка власт и хората да знаят, че от тях научават обективната истина, мнозина са на мнение, че и Цанов вече е част от поръчкаджийските инфлуенсъри!

И последно: „Журналист не се става с един компютър, стайче, микрофон и камера! Нито с месторабота партийна телевизия!“

Уикипедия: „Цанов е критикуван и заради това, че легитимира и героизира престъпници и измамници“.

Сами преценете, дали твърдението е основателно!

Далеч по-основателен към момента за мен продължава да бъде въпроса: Станислав Цанов, който освен журналист развива и кариера на инструктор на групи по физическа подготовка и самоотбрана, в кръга на заподозрените за убийството на Алексей Петров ли е? Ако е – какво се предприема? Ако не е – на какво основание? Липсата на институционален отговор ще ни накара сами да избираме на кого да вярваме – на „заплашения“ или на „заплашващия“, комуто е отнета думата!

КАЛИНКА ПЕНЧЕВА