Законът, по който работи КПКОНПИ е дискриминационен и противоконституционен, категоричен е адв. Атанас Черногорски. Преди ден бившият служител на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество изпрати правно мотивирано писмо до Президента Румен Радев. В него юристът обосновава тезата си така: 

„В закона, по който работи КПКОНПИ е заложена дискриминация по отношение на властимащите за сметка на редовите българи. Твърде вероятно е тази дискриминация да е умишлено заложена още при писането на закона и да е узаконена с гласуването в Парламента. Това е факт въпреки изрично описаното в чл. 6 на Конституцията на РБългария, че всички граждани са равнопоставени пред закона.

За да е по-ясно, ще Ви дам пример.

КПКОНПИ извършва три вида проверки. Първата е на хората от властта, втората – за наличие на конфликт на интереси, третата – конфискация на имущество.

Как реално се извършва проверката на хора от властта?

Всички те подават годишни декларации за имотно състояние. Проверките по тях се извършват на база на документите, които са представили. Сами се сещате, че не е трудно да се напаснат нещата, а собствениците да нямат никакви проблеми с разминаване между декларирани доходи и придобита собственост.

Т.е. трудно се стига до конфискация.

Когато КПКОНПИ извършва проверка на редови български гражданин, тя се прави по пазарна оценка на имуществото му. Самата пазарна оценка се взема от служители и много често няма връзка с реалното състояние. За това много от тях стават обекти за отнемане на имущество.

Комисията проверява Цветан Василев по пазарни оценки, а Цветан Цветанов – по нотариални актове.

В един момент се стига до там, че законът е написан изцяло в услуга на властта.

Ако все пак при течащите проверки по т.нар. „апартаментгейт“ се стигне до разминаване между доходи и имоти над 20 000 лв., тогава трябва да се пристъпи към третия етап – конфискуване.

Кажете, как КПКОНПИ, което веднъж се е произнесло по нотариални актове, че няма разминаване с доходите, изведнъж ще трябва да конфискува нещо на стойността на разминаването заради втора проверка по пазарни стойности.

Всички граждани обаче, нямат тази привилегия и те са потърпевши, докато КПКОНПИ „изпира“ властта.

Аз лично смятам, че е въпрос на време хората да разберат тази разлика. Най-вероятно между евроизборите и местния вот в Европейския съд по правата на човека ще бъдат депозирани стотици дела, по които РБългария ще бъде осъдена заради дискриминационните текстове в закона. Тогава отново гражданите ще платят милиони.“

Мит е независимото разпределяне на проверки в КПКОНПИ. Кой да прави инспекциите на „важните“ се определя със заповед на шефа, въпреки стотиците хиляди левове, налети в неработещата система. Служител на КПКОНПИ, който е сезирал Инспектората на ВСС за това, е уволнен, въпреки, че проверката е потвърдила данните в сигнала му, стана ясно още в предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ по телевизия Евроком.

rns