Сумиста поиска финансово обезщетение от съдиите, определили доживотната му присъда

Лидерът на групата за мокри поръчки „Килърите ” Петър Стоянов-Сумиста е завел съдебни искове към тримата съдии от Варненски апелативен съд, които му определиха наказание от доживотна присъда без право на замяна. Така финансовите претенции на Симиста към съдии, съдебни зеседатели, разследващи полицаи, прокурори и свидетели закръгла 30, съобщава Фрогнюз.

Исковете са за претърпени неимуществени вреди и са в размер от 50 лв. до  100 000 лв.

По всички дела, Сумиста  е поискал безплатна защита и съдът е удовлетворил желанието му. Така на практика държавата ще похарчи луди пари за съдебни процеси, срещу всички хора, благодарение на които бандата „Килърите” получи тежки присъди на три инстанции. Само по себе си делото е прецедент, тъй като до този момент у нас няма подобна толкова голяма и брутална група, която да е получила тежки осъдителни присъди.

ВКС  написа в мотивите си: „Килърите ” са организирана престъпна група за убийства, рекет , побои, изнудване и палежи, а техен лидер е Петър Стоянов-Сумиста . Именно за това той беше осъден на  19 години затвор. Очаква се висшите магистрати да се произнесат и по доживотната му присъда, дадена на първа и втора съдебна инстанция  за убийството на адвокат Петър Лупов  и бизнесмена Румен Рачев. Всички, които намериха смелост да застанат пред съда и да разкажат какви ги е вършил Петър Стоянов също са подложени на подобен вид репресия. Сега те ще си търсят адвокати и ще се явяват  по дела, за да защитават всяка своя дума, казана по време на наказателното дело.

В същото време в мотивите си ВКС  твърди, че показанията на свидетелите са последователни  и логични. В момента Сумиста  е поискал да му се промени мярката за неотклонение, наложена по делото за убийствата. Настоява и за  отвод на съдебния състав, който ще я гледа, като по този начин се шиканира  процеса. Мегаделото  показа на практика всички  пробойни на държавата, които не позволяват да се води реална битка с организираната престъпност. „ Натискът е безпрецедентен. Всеки, който се докосне до това дело, изгаря. Осъдените показват на висшите магистрати, от които зависи съдбата им,  какво ги очаква, ако не играят по свирката им”, обясни пред Фрог  нюз  един от свидетелите.

Бедите не свършват до тук. Оказва се, че в жалбата си до ВКС  адвокатът на друг от подсъдимите по това дело Янко Попов-Туцо  е описал несъществуващи факти, с които набеждава служители на МВР  в извършване на престъпление. В момента те обмислят  да заведат дела срещу Галя Гълъбова. Любопитното е, че докато се влачи съдебното следствие, много известни адвокати се отказаха да защитават групата.