Елена Мицева, която се вряза с автомобила си в блокадата пред румънското посолство, е поставила хората в безалтернативна ситуация. С действията си е сама е изложила на риск собствените си две деца, пътували отзад. 

Това обяви съдия Надя Бакалова от Софийския районен съд по време на заседанието по мярката за неотклонение на задържания за хулиганство Георги Георгиев, съобщи „Де факто“.

Георгиев бе обвинен за хулиганство заради счупените стъкла на колата на Мицева. Прокуратурата поиска постоянното му задържане в ареста, но съдът го освободи срещу парична гаранция от 500 лв. Съдия Бакалова обяви, че може да се предположи, че протестиращият Георгиев е участвал в счупването на стъклата на автомобила

Определението на съда може да бъде оспорено пред Софийския градски съд.

„Не бях виждал такова ужасяващо нещо“, каза  пред съда Георги Георгиев, описващ как колата е била подкарана срещу хората.

На 17 август вечерта протестиращите блокираха кръстовището пред румънското посолство, настоявайки за оставката на правителството и главния прокурор. Елена Мицева навлезе с автомобила си в тълпата в опит да покаже на хората, че може да ги изплаши и да мине. Свидетели твърдят, че тя е псувала протестиращите и им показала среден пръст. Протестиращите на свой ред изпочупиха стъклата на нейния автомобил.

През това време на задната седалка на Мицева се возят двете ѝ деца, а на предната – нейният съпруг. Сред „тълпата“ протестиращи също е имало деца, които са били заплашени от действията ѝ.

В обясненията си пред съда Георги Георгиев казва, че същата вечер протестиращите са затворили платната за преминаване, но са пропускали линейки. Пропуснати са и автомобилите, които в момента на блокадата са се оказали в средата на кръстовището, а останалите са правели обратен завой.

Георгиев обяснява, че чул силни писъци, тропане по кола, а от протестиращите разбрал, че има човек под гумите.

„Затичах се към дясната страна на колата, върху капака ѝ вече имаше качени хора, изтичах да спрем колата, за да няма смазани и убити хора от превозното средство, което навлизаше все по-навътре в тълпата, гледката беше ужасяваща“, обясни Георгиев мотивите за действията си. После той допълни, че от колата е излязла жена, която е псувала всички протестиращи и е казала, че мине през протеста.