Окръжна прокуратура Варна предаде на съд затворник за държане на наркотици с цел разпространение, съобщи говорителят на обвинението.

36-годишният З. Б. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна.

В рамките на водено срещу него досъдебно производство е установено, че същият разпространявал наркотици в затвора, където пребивавал, изтърпявайки присъда в размер на пет години и десет месеца лишаване от свобода.

На 31.10.2019 г. обвиняемият Б. съхранявал в якето си, окачено в складово помещение в Затвора Варна, където работел, близо 12 грама марихуана, на обща стойност (по нормативно определени цени, значително по-ниски от тези на черния пазар) от 71.64 лева.

При извършено претърсване в склада якето и съдържащите се в него наркотици били иззети.

На Б. е повдигнато обвинение по чл. 354а, ал.2, изречение 2, предл. последно, т.4, вр. ал.1, изречение 1, предл.4, алтернатива 1 от НК – за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана, като деянието е осъществено при условията на опасен рецидив.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Предстои разпоредително заседание по делото.