Прокуратурата образува дело срещу лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за внасяне на смут в условията на извънредно положение.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение. В него се посочва, че Софийска районна прокуратура е била сезирана по повод изявления на Костадинов, будещи неоснователна тревога у гражданите заради извънредното положение във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19.

В телевизионно предаване лидерът на „Възраждане“ твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

В тази връзка Костадинов е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Припомняме, че по време на предизборната кампания за местна власт през 2011 г., Костадин Костадинов беше задържан и докладван на прокуратурата за подстрекаване на гражданско неподчинение. В нощта на 26 септември 2011 г. кандидатът за кмет на Варна и водеше младежи към ромската махала, със знамена и патриотични песни, за да се саморазправят с живеещите там. След задържането му, Костадинов разясни, че заснетото видео от похода в ромската махала, с него начело, било „опит да тушира създалото се напрежение сред младите хора“. Всички материали, събрани при полицейската проверка мистериозно изчезнаха от бюрото на районен прокурор Георги Манасиев. При повторното им изпращане държавният обвинител не видя нищо укоримо в поведението на Костадинов. До ден днешен не е ясно дали и как прокурорът стигна до заключение, че няма престъпление.

Костадин Костадинов „яхна“ и протеста против оправдателната присъда на Марешки