Постъпили са сигнали за сериозна корупционна схема в Министерството на икономиката, при която от кандидатстващи за еврофинансиране е искана комисионна – т.нар. „такса успех“, понякога надхвърляща половината от стойността на проекта. Това съобщи в петък новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който допреди седмица бе заместник на подалия оставка Емил Караниколов, цитиран от Медиапул.

В схемата за замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисионна между 40 и 60 процента от стойността на целия проект, каза Лъчезар Борисов.

Сигнали за искана „такса успех“ са подали депутати от различни парламентарни групи. Такива са постъпили и от различни региони на страната. ДАНС вече проверява конкретен сигнал, съобщи министърът.

„За „такса успех“, която гарантира получаване на финансиране, са получавани драстични комисионни. Тази такса минава между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е нещо неприемливо, нереално, недопустимо„, каза министърът и допълни: „Наше желание е този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за „такса успех“, да бъде пресечен“.

Най-ниската стойност на проект е между три хиляди и десет хиляди лева.

След среща с премиера е решено да бъде създадена работна група за контрол, специален имейл, горещ телефон за сигнали, обяви министърът.

Обявявайки смените в кабинета преди седмица, премиерът Бойко Борисов каза, че е чувал за нередности и бонуси при раздаваните грантове по схемите на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ към икономическото министерство. Първоначалният мотив на премиера да поиска оставката на Караниколов беше, че той и още двама ключови министри били свързани с ДПС и Делян Пеевски, но при официалното обявяване на рокадите този аргумент липсваше.

Заедно с Караниколов бе отстранена и зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова, която отговаряше за еврофондовете, а на нейно място бе назначена никому неизвестната досега Яна Топалова.