Опасявам се, че до момента президентът Румен Радев няма кадрови попадения. Доказателства – колкото щеш.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по Бтв лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Тя изтъкна, че единственият избор на Румен Радев за трети проучвателен мандат е БСП, но шанс за правителство няма.

И още:

Рано е да се каже кой ще претърпи имиджови щети от скандала с Nexo. В тази област регулацията е твърде малка, за да се коментират престъпления и нарушения. Така или иначе скандалът е факт и по-интересно е доколко посолството на САЩ има участие в разгарянето му. Изявленията на прокуратурата, че работят с партьорски служби от други държави в стратегически план означава, че нашете евро-атлантически партньори ще се дистанцират от политически формации, замесени в случая – до скоро демонстриращи покровителстване от въпросните държави.

Кой има интерес от този скандал, който осуети съставянето на редовно правителство, е въпрос, който ще виси и през следващите месеци. Според мен и американци, и руснаци, и европейци имат интерес от съществуването на буферна зона между ключовите територии. На нея всеки ще си прави каквото иска и който надделее. Една ничия територия, за която никой няма да ни подкрепи нито за развитие на индустрия, нито за установяване на ред.

Тук роля имат хората, които искат да се установи президентска република. Не случайно тикат властта в ръцете на военни. Те не търсят нов Шарл Де Гол. Колкото по-умен, по-силен, по-независим е – толкова повече го изтикват в ъгъла.

Какво ще се случи с Атанас Пеканов, който е лансиран от политолози, близки до президента за премиер на служебен кабинет и лидер на политически проект, предстои да видим. Опасявам се, че до този момент президентът няма кадрово попадение. Ама, нито едно! Моите уважения – кадрова грешка може да направи всеки. Но „променкаджиите“ са персони, за които ти трябват 5-10 минути, за да разбере всеки какви хора стоят насреща му. Когато им повериш държавата, означава, че ти от хора не разбираш. Всяко нещо, което се прави изкуствено, без то да е извървяло естествения път в политиката, го прави неустойчиво. Това е все едно сега да тръгнем да изкачваме Еверест. Преди него трябва да изкачим много по-ниски върхове.

Румен Радев прави служебни кабинети, защото такава е ситуацията. Не е изключено тази година да има повече от един път парламентарни избори.