Със заповедите и системата, която предлага Министерството на здравеопазването ни чака пълен провал. Тези тестове не са легитимни. Те не важат никъде и не влизат в статистиката“. 

Това коментира в ефира на bTV зам.-кметът на София Мирослав Боршош относно щадящите тестове за деца. 

„Явно Кацаров не знае как работи образователната система. В сряда в клас ще се върнат около 150 000 деца от 1 до 4 клас и ще започнат да се тестват. Ние влизаме в театри, кина и молове, фитнеси, след като сме тествани. Децата ни ще влязат в клас, без да са тествани, вероятността да има заразено дете е огромна. След това децата започват да се плюнчат и вероятността да се заразят, без да са заразени преди да влезнат в училище, е огромна“, добави той. 

Боршош смята, че съпротивата при учителите е, защото няма добра организация и няма да се справят.

„Буквално вадиш учителите на първа линия. Не трябва да допускаме в сряда децата да се върнат по този начин. Във вторник вечерта министерството трябва да раздаде тестовете на родителите, те да го направят вкъщи и в сряда сутринта да ги заведат на училище“, допълни той.

Припомняме, че миналата седмица правителството задели 3 млн. лв. за закупуването на 400 000 щадящи тестове, с които децата от началния курс щели да се върнат безопасно в класните стаи.