Варненската окръжна прокуратура е поискала „домашен арест“ за 91-годишния Петко – обвинен за убийството на 56-годишен мъж. Мотивът бащата на кмета на Кранево да не бъде задържан за деянието, последвано от разчленяване на трупа на жертвата, укриването му и опита да се заличат улики на местопрестъплението, е тежкото здравословно състояние и напреднала възраст на дееца.

Мярката за неотклонение е поискана и постановена „тихомълком“, без за нея да са уведомявани журналисти, които и без друго бяха на брифинга на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който дойде лично във Варна, за да съобщи за разкритото убийство.

Припомняме, че според разследването 91-годишният Петко умъртвил с винкел жертвата си в дома си, в Добрева чешма. След това тялото е нарязано и транспортирано до гориста местност край Генерал Кантарджиево. Именно там са намерени части от трупа.

Разследващите продължават да изясняват кой от близките на стареца е съпричастен към извършеното престъпление и в каква степен.

Прокуратурата е поискала по-лека мярка за процесуална принуда защото обвиненият е в тежко здравословно състояние и е преценено, че той не би могъл да изтърпява арест, коментираха от пресслужбата на Окръжен съд Варна.

Имаме медицинска епикриза за тежкото здравословно състояние на обвинения, за това сме поискали по-лека мярка за процесуална принуда, потвърди пресаташето на Апелативна прокуратура Варна.

Никой от присъстващите на брифинга с Гешев журналист не питал нищо за мярката на обвинения, за това и никой от прокуратурата не конкретизирал, че смята да поиска от съда определянето на форма на процесуална принуда за обвинения в тежките престъпления, оправда се пресаташето на Апелативна прокуратура Варна.

Дали и до колко „укритата“ от журналисти, респективно от общество, мярка на 91-годишния Петко се дължи на факта, че той е баща на дългогодишния кмет на Кранево – Румен Николов, остава без удовлетворителен отговор.

Факт е, че за оповестяването на две битови убийства в събота във Варна беше зам.-главният прокурор. Факт е, че обвиненият по едното е освободен още същия ден, а мярката на втория обвинен е днес, при това – публично огласена. Факт е и, че съобщенията от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна, обикновено приключват с: „прокуратурата ще поиска … мярка за неотклонение“ или „прокуратурата ще обжалва постановената мярка за неотклонение“.

rns