Напрежение и скандали в БСП-Пловдив. Очаква се днес досегашното местно ръководство на партията да бъде сменено заради разногласия с лидера на социалистите Корнелия Нинова. За да следи „правилното изпълнение“ на място е командирована лявата, дясната ръка и още някой орган на Корнелия Нинова – Борислав Гуцанов. Това, което активно наблюдава „медузата“, бе започнато във Варна преди години, но с пложителен знак и столетницата нямаше да е четвърта и пета на изборите, ако Кирил Добрев не беше пристигнал по спешност да реанимира два пъти лежалия продължително в ареста за икономически престъпления лидер на градската организация на БСП в морската столица.

Легитимно избрани делегати от основни партийни организации на БСП и председатели не са допускани до районно-изборната конференция. Депешата е всички инакомислещи от Корнелия да бъдат отстранени. Говори се, че че работна група, спусната от „Позитано“ 20, се готви да окупира постовете в БСП-Пловдив със свои хора. Няма хора – няма проблем! Близо 130-годишната партия загърби най-светите си правила откакто неуспелия кандидат за Морското училище – Борислав Гуцанов дава акъл на СДС-приватизаторката.

Това, което днес се случва в Пловдив, трябваше да се направи и във Варна. Да се проведат отчети и избори, да се отстранят действително тези, които водеха към нулата партията в морската столица и тя да се превърне в реален фактор.

Помните ли деня, в който Корнелия Нинова на изнесено заседание на ИБ на БСП във Варна сне доверието от Борислав Гуцанов? Направи го ясно и мотивирано. Освен финансовите спекулации с парите на партията, той ни дава списъци с умрели за членове на партията, заяви тогава Корнелия. Политикът Гуцанов, който по обясними причини не е излежал поне една от двете си възможни присъди, се закани да съди лидера си. Не, че имаше къде и за какво. Беше петък следобед. В понеделник пристигна Кирил Добрев – определян като опозиция на Нинова, упрекна я, че не действа по закон и заяви, че „медузата“ е шеф на БСП-Варна.

Днес Кирил Добрев е щастливо изключен от БСП, Гуцанов – известен с фалшивите членове на БСП и умрели за такива, оправи Варна и уйдурдисва Пловдив. Не знам дали всеки ден не целува ръка на Добрев, както би било редно за реанимацията, който му подари. Корнелия, която инкасира уникален разгром като водач на листа в Провдив, сега носи трети мандат. За малко да го реализира, по нейните сметки – без кръчмар. Заканите столетницата да е алтернатива на управлението на ГЕРБ и победителка на парламентарните избори от миналата година се сведохо до четвърто място сред формациите в НС. Депутатите са смешна цифра, а самото БСП – с все по-видими отмиращи функции. „Кака“ сключи коалиционно споразумение с три десни формации. Така приключи отколешния спор сини или червени и обезсмисли съществуването на лявата партия, за сметка на кратковременно усвояване благините от властта. Новото ниново ръковоство на партията изцяло неглижира настроенията даже вътре в нея. Няма и помен да е забелязало призивите на младежкото БСП за незабавно напускане на коалицията и провеждане на нови избори.

След всичко това анализатори предвиждат окончателно трансфрмация на най-голямата социалистическа партия в бутиково мероприятие. От него скоро никога нищо няма да зависи. Знае го и върхушката в партията, за това се мъчат да усвоят колкото може повече.