През 1977 г. космическите кораби Вояджър 1 и Вояджър 2 стартираха от Кейп Канаверал, Флорида.

Тяхната мисия беше да изследват Слънчевата система и извън нея. На борда на всеки имаше „златен запис“, меден фонографски диск, съдържащ изображения, звуци от природата и музика, за да предостави моментна снимка на живота на Земята на всеки интелигентен живот, който корабът можеше да срещне.

Това бяха първите изображения, изпратени в открития космос.
Сега, докато Вояджърите пътуват в междузвездното пространство, художниците започват да изследват какво могат да направят извън Земята. През март творба на базирания в Дубай художник и филантроп Саша Джафри ще кацне на Луната.


Творбата на Джафри, „We Rise Together – By the Light of the Moon“, е планирана да лети в космоса с ракета на United Launch Alliance, задвижвана от двигатели, разработени от Blue Origin на Джеф Безос. Изстрелването е планирано да се проведе в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида, през първата седмица на март.


Творбата представлява гравюра, изобразяваща мъжка и женска фигура, заобиколени от 88 сърца.
„Оригиналното произведение на изкуството беше този красив мотив на сърцето. Две фигури, преплетени, свързващи се отново и около тях има разцъфтяла флора, фауна“, обясни Джафри. Той казва, че е искал да улови „обединението на човечеството чрез любов и съпричастност“ в своя дизайн.

За неговото платно златна сплав е разработена в продължение на две години, за да издържи на екстремната среда на лунната повърхност, като същевременно запази произведението непокътнато.

Но произведението не е предназначено само за любителите на извънземно изкуство.
„Когато приземим физическото произведение на изкуството на Луната, в контролната зала прозвучава лек звуков сигнал“, каза Джафри. При този сигнал 88 NFT ще бъдат пуснати за продажба обратно на Земята.

Джафри планира да дари всички приходи на хуманитарни благотворителни организации. „Надявам се да събера огромна сума пари за четирите основни благотворителни грижи на нашия свят – здравеопазване, образование, устойчивост и равенство“, каза той.

Работата е поръчана от Spacebit, базирана в Обединеното кралство компания, която разработва технологии за космическа роботика и инструменти за анализ на данни, и ще бъде изпратена на Луната от Spacebit и NASA Commercial Payload Services (CLPS).

Базираната в ОАЕ компания Selenian Network, която е специализирана в блокчейн технологии, ще улесни стартирането на NFT.

Лунен апарат ще постави творбата в кратер, известен като Lacus Mortis (Езерото на смъртта), където ще остане „за вечността“. Според Джафри мисията ще отнеме между пет дни и две седмици, за да стигне до Луната, в зависимост от условията.

„Не знаехме каква ще бъде динамиката на водата в микрогравитацията – как изглежда едно парче вода?“ каза Сегал. „Ние сме свикнали да пълним ръцете си с вода, да пълним съдове. В този случай водата не се задържа от никакъв съд. Задържа се само от тази скелетна структура.“

Тъй като артистите стават креативни в космоса, Сегал очаква иновации.

„Много технологии бяха разработени в резултат на космическата надпревара, за да се адаптират към нова физическа реалност“, добави Сегал. „Сега изкуството и културата могат да влязат в тази нова физическа реалност. Това ще наложи създаването на неща, които не можем да очакваме, които не биха могли да се случат по друг начин.“

Джафри също е ентусиазиран от творческите възможности и вярва, че частните космически мисии ще открият нови възможности за артистите. „Мисля, че хората се възползват от манията си за космоса“, каза той. „Това е нов пазар, на който светът на изкуството може да се докосне.“

Източник:CNN

Снимка:CNN