Постоянната работна група за регионално развитие на селските райони (ПРСР) в Югоизточна Европа в рамките на проекта: „Развитие на селските райони чрез интегрирано управление на горите и водните ресурси в Югоизточна Европа: Перспективи за селските райони: квалификация, реинтеграция и (самостоятелна) заетост“ подкрепи събитието „Jagoda Fest“, което бе организирано от PG Milojka Kovacevic и се проведе за първи път в периода от 22.05.2018 г. до 25.05.2018 г. във Варна, Шабац, Сърбия.
Целта на събитието е популяризиране на биологичното производство и преработка на ягоди като възможност за самостоятелна заетост.
С площ от 1500 хектара овощарите в Шабац са най-големите производители на ягоди в Сърбия.
Специфичната цел на това Събитие е създаването на малки вериги за създаване на стойност между производителите на ягоди и туристическите домакинства.
Това събитие допринася за популяризиране на туристическия потенциал в трансграничния регион „Дрина-Сава“, биологичното производство и преработката на ягоди като възможност за самостоятелна заетост.
Раденко Гойкович от Culjković произвежда ягоди на половин хектар и споделя пред rts.rs:
„Това са около три километра ягоди върху фолио и са още млади, първата година на производство, защото е най-рентабилна. Досега можеше да се продава за руския пазар, за консумация, като прясна ягода, която да се използва. Тази година имаше някакво разместване на този пазар, изглежда, че внасят повече ягоди от Турция, така че сме принудени да продават ягоди, които се използват за промишлена преработка. Цената е от седемдесет до деветдесет динара, така че тази година едва ли ще можем да покрием производствените разходи.“
Без напояване производството на ягоди е немислимо. За целта за последните единадесет години от градския бюджет са отделени 900 000 евро. Само за миналата година с помощта на местната власт са изкопани 83 кладенци.
„Тази мярка значително помогна на нашите фермери в производството на ягоди. Площите се увеличиха драстично, ние ще продължим да помагаме и да се срещаме с всички фермери в нашия регион“, казва Душан Лазич от Министерството на земеделието на град Шабац.
Популяризирането на този плод и развитието на туризма е целта на фестивала „Ягода фест 2018“, който се провежда във вила „Албедо“, според Милойка Ковачевич, организатор.
„Има и домакини от Черна бара, които приготвят сладко от ягоди. Участници във фестивала са и художници, които имат за задача да рисуват ягоди.“
В рамките на фестивала, който продължава до петък, ще бъдат организирани дискусии и работилници.