Колкото повече време минава, толкова повече расте одобрението към ГЕРБ, сочи проучване на Тренд, реализирано през последния месец. Разликата се е увеличила от

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не се отчита динамика в тези стойности. За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните – 77%. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода 5 – 12 юли т.г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. 

„Продължаваме Промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава първа политическа сила. Според проучването „Има такъв народ“ и формацията около Стефан Янев бележат ерозия.  

Оценката за работата на президента също бележи спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни – 45%, а през юли са вече 43%. Общо 41% са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава. 

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите, отчитат социолозите. „Продължаваме Промяната“ успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Петков и Василев. За сравнение през месец май подкрепата им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възстановяване, „Продължаваме Промяната“ не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов запазва резултата си от последните месеци. 

През юли 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ. Статично изглежда положението при ДПС – 10,7%, БСП – 9,8%, „Възраждане“ – 9,6% и „Демократична България“ – 6,9%. 

Ерозия в подкрепата е регистрирана при новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция от 7,6% от гласуващите през месец май. 

Големият губещ от последните събития изглежда е „Има такъв народ“, който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори, сочат данните от проучването. „Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите. 

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. Общо 45% очакват влошаване, а само 15% – подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. От запитаните 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а 17% смятат, че ще се подобри. Подобни високи стойности и на двата индикатора са отчитани преди около две години – в началото на ковид пандемията. 

Оценката за работата на президента също бележи тренд на спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни 45%, а през юли са вече 43%. 41% пък са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

ИЗТОЧНИК БТА