Формулата за следващото Народно събрание е 5+1 формации с парламентарно представителство. Социолозите прогнозират и практически паритет между ГЕРБ и обединението между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. Това показват данни от проучване на агенция „Тренд“, цитирано от Дарик радио.

 

Оценката за работата на правителството и президента през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад, посочват от „Тренд“. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи, най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, докато 47% споделят негативна.

Тренд графики

ТрендНачело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост, е министър-председателят Гълъб Донев (40%). Първите пет министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство.

След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%). Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Тренд графики

ТрендОще преди официалното обявяване на предизборната коалиция между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, е тествано тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции, ГЕРБ и обединението между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ са със сходна електорална подкрепа. ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция, като партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25.6% от гласуващите, докато обединението между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ с 24.8% от гласуващите. Данните сочат, че предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации, като не се регистрира отлив в следствие на обединението. Засега не се отчита и бонус от него.

Не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца в следващата подредба. Третото място остава за ДПС с 12.8%. „Възраждане“ достига нива от 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9% от гласуващите. Реални шансове за парламентарно представителство запазва Български възход с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава „Има такъв народ“. Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%).