Турските власти са издали заповед за ареста на 63-ма души, сред които и 45 бивши служители на Агенцията за национално разузнаване (МИТ), предаде ТАСС.

По информация на Анадолската агенция издирваните са обвинени в причастност към т. нар. терористична организация на проповедника Фетхуллах Гюлен. Той е сочен за организатор на неуспешния опит за преврат от миналото лято. След опита за преврат от 2016 г. властите в Анкара предприеха масови чистки в държавната администрация, армията, полицията, образованието, чиято цел беше да бъдат арестувани или уволнени всички, за които се предполага, че са приближени на Гюлен.

Съпредседателката на прокюрдската Народнодемократична партия Фиген Юксекдаг, която е в ареста, е заплашена от 10 г. затвор за „терористична пропаганда“ и „поругаване на Турската Република“, съобщи в. „Хюриет“. Юксекдаг беше арестувана на 4 ноември 2016 г. заедно с още девет депутати от нейната партия и от тогава се намира в ареста. След като през февруари срещу Юксекдаг беше повдигнато първото обвинение, нейното място в парламента й беше отнето.