Турция се подготвя за откриването на туристическия сезон, въпреки продължаващото разпространение на коронавируса в страната. От края на май се планира постепенно да се възобновят вътрешните полети, а през юни и международните, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсьой в интервю за CNN Türk, предава руския портал EA Daily, цитиран от Агенция „Фокус“.

Хотелите и заведенията за хранене ще трябва да спазват строги правила за хигиена и социална дистанция.

Ресторантите на туристическите обекти ще трябва да се откажат от кетъринг системата си.

Шведските маси ще останат, но храната и напитките ще се сервират от персонала.

Служителите на такива заведения и хотели ще преминат специални курсове за обучение за работа в условията на пандемията.

2019 г. беше рекордна за турския туризъм, но 2020 г. изглежда ще бъде тотално различна. Броят на чуждите туристи, пристигащи в страната, възлиза на повече от 4 млн. души милиона през първото тримесечие на тази година, което е с 22,1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Според Турския национален статистически институт (TurkStat) този спад се дължи на пандемията.

„Ако не срещнем нови проблеми, вътрешният туризъм ще бъде подновен в края на май. Туристическият сезон ще започне с контролирани вътрешни полети“, каза министър Ерсьой.

По думите му работата на летища, хотели, ресторанти, музеи и други туристически обекти ще бъде адаптирана към необходимостта от спазване на правилата за социално дистанциране. Във всички тези съоръжения и на други места ще бъдат разположени медицински персонал, оборудван със съответните уреди, включително термокамери.

Туризмът е ключов отрасъл за икономиката на Турция, който осигурява свеж приток на чужда валута. Тази година се очакваха около 58 млн. посетители, но това вече изглежда невъзможно заради пандемията от Covid-19. По думите на Ерсой ако коронавирусът бъде поставен под контрол, през 2021 г. могат да се очакват 63 млн. туристи.

Властите постепенно разхлабват мерките – областите с полицейски час вече са по-малко, а възрастните хора вече имат право да излизат за няколко часа. От днес възобновяват работа търговските центрове и фризьорските салони.