Служител на Областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в Шумен е отстранен, след като бе пуснато видео, в което се вижда как той умъртвява кокошки по нехуманен начин. Сигналът е подаден до БАБХ.

Авторът на видеото е собственикът на птицеферма в Смядово, в която е констатирана салмонела, а кадрите са шокиращи. Самият собственик твърди, че зараза няма, а пробите са манипулирани.

Вследствие на констатираната салмонела в птицефермата му, 3600 кокошки носачки са умъртвени. Използвани са торби, в които са поставени птиците, а след това са умъртвявани със сух лед. Така, както е по инструкция. На разпространеното видеото се вижда как служител се качва върху торбите с все още живи кокошки.

„Бяха тъпкани в торби по 200. Птиците умираха от задушаване и пищяха. Това е нещо отвратително. Съжалявам, че няма звук от камерите, за да се чуе“, каза собственикът на птицефермата Димитър Папазов.

След проверката е образувано дисциплинарно производство и служителят от записите е отстранен от работа.

„Всичко е извършено съгласно инструкцията. С изключение на това, което видяхме, то е тотално недопустимо. От 13 човека един от служителите си е позволил да извърши тези дейности“, коментира директорът на ОД на БАБХ – Шумен д-р Катя Райкинска.

Собственикът на птицефермата Димитър Папазов изрази притеснения относно взетите проби за салмонела.

„Изразих опасенията си, че пробите ще излязат положителни, поради факта, че бяха взети в късен час и в петък. Заповедта е била спусната още във вторник. Поисках да се вземат допълнителни проби, на каквито имам право, но ми бяха отказани, незнайно защо. Аз взех собствени проби, които доказват, че няма салмонела“, посочи той.

„На 30.08, на 12.09 и на 19.09 заболяването при животните е установено с протокол от независима акредитирана лаборатория. Резултати са потвърдени и в референтна лаборатория. На птицефермата са съставяни множество актове“, допълни д-р Катя Райкинска.

Собственикът на птицефермата Димитър Папазов е изпратил сигнали до прокуратурата и смята да търси правата си в съда, съобщи Бтв.