Удължиха живота на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ получи от Агенцията за ядрено регулиране лиценз, с който срокът на експлоатацията му се удължава до 2027 г. Той бе връчен на официална церемония днес от председателя на агенцията Лъчезар Костов на изпълнителния директор на централата Иван Андреев и влиза в сила от 6 ноември.

За подновяване на лиценза за следващия 10-годишен период е извършен преглед на безопасността. Заключението е, че нивото й е по-високо след извършените дейности по модернизиране на реактора. Предвижда се пети блок да работи до 2047 г., като на всеки 10 трябва да получава нов лиценз от АЯР.

За изминалите 30 години от пуска през 1987 г. до края на октомври тази година пети блок е произвел 168 884 950 MWh електроенергия. С работата си в следващите години 1000-мегаватовият блок ще продължи да осигурява електроенергия на достъпна цена, стабилност на националната енергийна система и спестени вредни емисии за чиста природа.

Модернизацията на двата блока струва на централата общо 674 млн. лв. собствени средства. Половината от тях са предвидени за пети и вече са изплатени, а до края на 2019 г. трябва да бъдат изплатени и останалите. През 2021 г. изтича срокът на експлоатация, а през 2019 г. – лицензът на шести блок.