Ученическите проекти, които участват в Националния исторически конкурс „Будител“, могат да бъдат включени в „дигиталната раница“ на Министерството на образованието и науката. Предложение за това беше отправено в рамките на конференцията, с която завърши конкурсът, организиран от Първа езикова гимназия, със съдействието на Община Варна и Регионалното управление на образованието.

Идеята беше приветствана от Радостина Николова, главен експерт „Съдържание на училищно и предучилищно образование“ към МОН. Николова присъства и на награждаването на проектите, отличени на конкурса „Будител“, който по традиция се провежда под патронажа на кмета на Община Варна. Церемонията, за която пристигнаха ученици и учители от цялата страна, се проведе в Юнашкия салон в морската столица. 

Участниците се състезаваха в 6 категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. На първо място бяха отличени Кристиана Стоянова от ПМГ „Васил Друмев“, гр. Велико Търново (есе); Мелвин Сюлейман от СУ „П. Р. Славейков“, гр. Кърджали (видео есе); Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (доклад); Румяна Цветкова и Никола Стамов от Първа езикова гимназия, гр. Варна (филм); Полина Динчева и Лукман Ибрахим от СУ „Стоян Заимов“, клуб „Завет“ – гр. Плевен (драматизация); Християн Долчинков от ПМГ „Васил Друмев“, гр. В. Търново (презентация). Със специалната награда на Кмета на община Варна бяха удостоени Школа „История“ към варненската Първа езикова гимназия и СПГЕ „Джон Атанасов“ в гр. София.