Варненското второ полицейско управление е провело специализирана полицейска операция, от която резултатът е нулев, като се изключи факта, че ние – гражданите сме платили за нея и най-вероятно пак ще платим, ако потърпевши от превишаването на служебните права на полицаите получат правосъдие.

В събота срещу неделя на територията на Второ ПУ-Варна, се провежда специализирана полицейска операция по линия „Противодействие на разпространението на наркотици и упойващи вещества“. В нея със санкция и на началника Чавдар Нанков, участват 30-ина служители а МВР. Те атакуват две нощни заведения – „Плаза“ и „Мода бар“.

Какъв е резултатът от операцията можете да разберете от факта, че в обществено достъпния полицейски бюлетин няма и дума за нея. Като изключителен успех са изброени двама души, засечени да управляват автомобили след употреба на наркотици и един крадец на вещи от междуетажно пространство. На въпрос към пресаташето защо тази информация липсва, отговорът бе, че в момента се провеждат милиони операции и тя не знае за коя точно става въпрос. Уговорката, че ще пита началника на Второ ПУ – Чавдар Нанков и ще предостави информация с какъв успех е протекла операцията, си останаха на думи.

Какво обаче се случва в действителност. Известният с изключителните си ТИЛ-вашки умения и по лична самопреценка – спец в оперативната работа – Чавдар Нанков, бивш шеф на РЗ БОП в ОД МВР по време на най-трагичното правителство – това на Пламен Орешарски, ангажира част от личния състав на Второ ПУ и служители на сектор „Превенция и опазване на обществения ред“ в ОД МВР-Варна, за провеждането на операцията, която би трябвало да е против разпространението на наркотични и упойващи вещества. Паралелно би трябвало са се провери и за присъствието на малоленти и непълнолетни в увеселителни заведения, както и за търговията на акцизни стоки без бандерол.

За повече респект пред „Плаза“ около час след полунощ са завардени двата входа. В заведението влизат двама цивилни с жилетки с надписи „Полиция“.

Бяха толкова неангажирани, изглеждаха унизени, минаха под плота на бара уж да проверяват алкохола. В тъмното е силно съмнително, че са видели какви бутилки има, какво е съдържанието им и дали са с бандерол, разказаха очевидци на специализираната полицейска операция. Те не са забелязали някой да е проверявал клиентите на заведението, включително и дали в него има малоленти и непълнолетни без придружител.

В „Мода бар“ са намерени 4 празни пакетчета, вероятно от наркотици. Тъй като не са открити собствениците им, в тоалетните са отведени охранителите на дискотеката. Те са събличани голи, за да бъдат проверявани. Така са нарушени куп закони и инструкции на МВР, основната сред които е, че при задържане и извършване на обиск никой не трябва да бъде поставян в унизително положение, твърдят свидетели на случилото се.

Ако това е вярно, излиза, че като цяло е объркано всичко, което би могло да се обърка, а охранителите потърсят ли си правата в съда, ние – гражданите, ще трябва да платим за превишените правомощия от страна на полицаите, споделиха юристи.

В двете заведения след специализираната полицейска операция купоните са продължили до 4 ч. сутринта. Няма информация за нито един задържан даже за проверка по ЗМвР.

Или собствениците на дискотеките са били предупредени за специлизираната полицейска операция и са привели всичко във възможно най-изряден вид, или полицаите са били крайно немотивирани да установят фактическото състояние в заведенията, коментираха служители на реда, свикнали с харченото залудо на данъкоплатски пари. От години се знае, че полицията се активира в началото и в края на летния сезон, за да имитира дейност по заведенията, а след това ги оставя да си работят спокойно.

Близо час след зададените от нас въпроси за резултата от специализираната полицейска операция, пресаташето на ОД МВР-Варна, уточни, че тя е продължила 48 часа от петък вечер до неделя вечер на територията на Първо и Второ ПУ. Проверени били 4 заведени, 40 МПС и 140 лица. Съставени са 2 акта и 2 фиша по ЗДвП, 7 протокола по ЗМвР, 4 констативни протоколи – като не уточни кое за какво е. Освен това имало 5 задържани във връзка с наркотици и образувани ДП, както и едно за шофиране след употреба на наркотици. Отговор на въпроса каква част от изброените е реализирана в специализианата полцицейска операция на територията на Второ ПУ не получихме, защото не се водела отделна статистика. Пресаташето на ОД МВР-Варна, уточни, че познава повечето от 1 500-е служители на местното поделение на вътрешното ведомство и гарантира, че никой не си е позволил да съблича никого.

В допълнение към официалната информация бе съобщено, че специализираната полицейска операция е проведена с участието на Главна дирекция „Полиция“ по линия „Противодействие разпространението на наркотични и упойващи вещества“. В нормален ден униформените и без друго имат разпореждане да правят по 10-ина проверки за самоличност и на автомобили, които в случая са несъотносими към темата на операцията.