Флотът демонстрира мощта на дарените от САЩ лодки (Снимки)

3 лодки73 лодки13 лодки53 лодки3

Четирите бързоходни лодки, които преди малко повече от месец Военноморските сили получиха безвъзмездно от посолството на САЩ у нас, днес бяха официално зачислени в състава на флота. На церемонията в Пункта за базиране Варна присъстваха посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин и кметът Иван Портних. Строят бе приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Лодките бяха осветени от отец Димитър Стоев, протосингел на Варненската и Великопреславска митрополия. Сертификати за завършен курс за експлоатация и обслужване бяха връчени на моряците, които ще служат на лодките.

Новите плавателни съдове са оборудвани с модерни навигационни системи и средства за радиотехническо наблюдение. Всички възможност за монтиране на голямокалибрени картечници. Три от лодките са 7-метрови от типа RHIB (надуваеми с твърдо дъно), с по два извънбордови двигателя „Ямаха“ с мощност 115 конски сили, които им осигуряват максимална скорост от 35 възла. Четвъртият плавателен съд е средна патрулна лодка с дължина 10 метра и алуминиева кабина, която може да побере до 10 военнослужещи. Максималната скорост, която тя развива благодарение на по-мощните си двигатели, отново „Ямаха“, е 40 възла. Горивните й запаси достигат 750 литра. Лодката може да се използва при вълнение до 4 бала, а до 2 разгръща пълните си оперативни способности.

След церемонията пред състава на флота и гостите бяха демонстрирани възможностите на лодките.

Снимки Щаб на ВМС