Инспекторите от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури са задържали около 300 килограма калкан в Михаил Парушев при акция с Гранична полиция вчера. Скъпата риба е забранена за улов. Тя ще бъде предадена на социалния патронаж в Шабла, където е намерена, съобщиха източници на rns.

Информацията не е потвърдена официално, тъй като на служебните телефони на ИАРА никой не отговаря в събота.

Шабленци коментират, че Парушев е бивш футболен съдия. След като преди 2 г. бил отстранен от тази позиция, официално нищо не работел, но парадирал с връзки. Негови близки са част от клана Парушеви в МВР. Чичо му е началник в шабленското управление. Майка му също е служител на МВР, но във Варна.

Калканът се продава на цена 25-30 лв. за килограм според големината на рибата.

Простата математика показва, че от бракониерския улов е можело да се спечелят 7 500 – 9 000 лв.

В лодката е бил и сина на концесионера на къмпинг „Добруджа“ – Желязко Сарандев. Неговият баща също е бил бивш полицаи и бивш собственик на местния клуб в Шабла. Те държат и „Боси“, което се определя като едно от най-вървежните по Северното Черноморие. Една от практиките била, че когато наемали жена за работа в заведението, я задължавили да обещае, че до 5 г. няма да забременява.

Лодката е задържана при операцията, тъй като тя намала квота за калкан и нямала регистрация.

Цяла Шабла е настръхнала срещу тях. Те винаги са мислели, че са над закона. Вчера ИАРА са задължали 6 чувала с мрежи и 8 с калкан, разказаха хора от района.

Това е поредният път, в който в Шабленско се намира забранения за улов в този период от годината калкан.

(СНИМКИ) Иззеха над 170 кг незаконно уловен калкан, 200 м. мрежи са извадени от язовир Цонево

На 02.05.2020 г., при съвместна проверка на инспектори на „РК“ Добрич и служители на Гранична полиция-Каварна, във акваторията на Черно море, в района между Дуранкулак и Шабла е установен незаконен улов на калкан 71 бр. с общо тегло 175,600 кг. и 4 бр. морска лисица – 9 кг.

Тогава бе съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител. Рибата бе иззета и дарена на социални домове.

Не е ясно дали Михаил Парушев е свързан и с този случай.