„Хубави места във Варна“ е изложба на студенти от специалност „Графичен дизайн“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, която бе открита в Галерия 12 на Областна администрация – Варна (ул. „Преслав“ 26).

В експозицията ще видим над 40 рисунки на 15 студенти – млади автори, които пресъздават градската среда като културно средище и обитаемо място – видяно, почувствано и пресъздадено през техния поглед. 

Студентските творби са създадени в рамките на дисциплината „Рисуване и перспектива“ с преподавател Доника Кирова. Те преоткриват и изобразяват различни места в морската столица, които не са сред туристическите и емблематични точки за града. Ще видим части от сгради, малки площади, градини, паркова среда, улици, скулптури, кътчета за отдих, заведения и др. Това са места, които оформят архитектурния и социален облик на Варна, носят духа на града или са извор на приятни емоции – за срещи, уединение, почивка, забавление или просто добри гледки. Преоткрити и претворени, те сглобяват една субективна, но много интересна визия, и изразяват до голяма степен търсенията и отношението на младите хора към градската среда. С рисунките се стимулира наблюдението, опознаването и опазването на града и обектите в него, както и формирането на собствена оценка и естетически критерии. 

Изложбата е съвместна инициатива на Областната администрация – Варна и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Проектът подкрепя изявите на младите хора и приобщаването им към културния и социалния живот на града, както и популяризирането на градския живот и среда на Варна, чрез изобразителното му интерпретиране.