Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание, след като със 126 гласа „против“ и 97 гласа „за“ депутатите отхвърлиха предложението за предсрочното ѝ освобождаване. То беше внесено от 96 народни представители от БСП и ДПС, които го подкрепиха в пленарната зала. Против освобождаването на Караянчева като председател на парламента гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

След 4 часа дебати по исканата оставка, Караянчева прочете прочувствено слово от трибуната в Парламента.

 

От БСП мотивираха искането за оставката на Караянчева като посочиха, че тя не познава конституцията и не спазва законите, че не уважава принципа за разделение на властите, че нарушава правилника за дейността на Народното събрание като оставя законопроекти, внесени от левицата, без разглеждане. Освен това БСП се мотивираха с практиката да се внасят поправки, които „нямат нищо общо с духа на закона“ между първо и второ четене на законопроектите.

Далеч по-крайни бяха в оценката си ДПС. Според лидерът Мустафа Карадайъ, Караянчева е олицетворение на ГЕРБ – липса на визия, липса на компетентност и липса на експертиза – заменени с арогантност и злоба. Самата госпожа или не разбира за какво става дума, или се е взела много на сериозно и се е самозабравила.

В отговор на упреците, Караянчева отрече да е възпрепятствала разглеждането на опозиционни законопроекти и да е прикривала премиера от парламентарен контрол.

По повод грозните думи, изречени с гласа на премиера, определяйки я като „проста кърджалийска пу.ка“, тя сподели:

„Може би трябваше да потъна в небитието? Да изчезна може би от лицето на земята заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемият записван категорично и многократно отрича да е казвал. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите.

Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас“, завърши в типичния си арогантен стил Караянчева.