Уникални ахреологически находки от разкопките на нос Калиакра са подредени в сградата на Община Каварна от вчера. Директорът на Националния исторически музей – доц. д-р Бони Паунова, откри временната експозиция. На събитието присъстваха кметът на общината – Елена Балтаджиева, директорът на историческия музей в града – Пенко Георгиев, ахеолози, журналисти и граждани.

В изложбата са представени 90 артефакта, намерени на 500 кв.м. Сред тях са 23 монети, златен пръстен с камък, златни и бронзови обици, керамични съдове и железни предмети за бита представляват голям интерес за историците.

Сред археологическите находки е и гроб в некропола. Предполага се, че той е на неизвестен местен владетел, погребан с много почести. Открит е и гроб на девойка, погребана като булка, навярно доведена от Генуа, починала от заболяване. В него са намерени дарове, част от които са показани във фоайето на Общинска администрация – златен пръстен с печат и надпис, златни обеци, сребърни сферични копчета и златен пръстен с планински кристал, датиран от XIV век.

Сред откритите монети са намерени късно-антични, от най-ранния период на обитаване на този сектор, а именно края на V век.

Изложена е и амфора от VI век от Северна Африка.

Богатите открития от XIII – XIV век говорят за връзката между Добруджанското господство със Златната орда и с Китай.

Петрунова благодари на своите домакини – в лицето на Общинска администрация, на своя екип от археолози и на екипа на Исторически музей Каварна, помогнали в процеса на откриване, разпознаване и съхранение на богатите открития, намерени в последните години в района на Калиакра на малката площ от само 500 кв.м.