Черешова Задушница се отбелязва винаги в съботата преди празника Петдесетница и е позната още под името Спасовска Задушница. Подобно на Архангелова Задушница, това е денят, в който живите трябва да отидат в църквата, за да измолят прошка за душите на починалите си близки. В храмовете се отслужва заупокойна литургия за успокоение душите на мъртвите.

Самите подавки се носят на гробищата или рано сутринта, точно след като слънцето е изгряло, или вечерта, точно преди залез.

Преди да напуснат дома си близките на покойниците трябва да оставят прозорците си отворени, за да е сигурно, че нито една от душите на мъртвите не е останала в дома.

По пътя до гробищата трябва да се пази пълно мълчание, за да не бъдат смутени тези души. На гробищата, освен раздаването на подавките и преливането на гроба, се пали свещ.

В деня след Черешова Задушница е Петдесятница, един от най-големите църковни празници. Тогава се чества слизането на Светия Дух над Дева Мария и над Апостолите. Освен това денят е приет като деня, в който е основана Христовата църква.

Черешова Задушница е свързана и с още един доста любопитен обичай. На този ден живите носят на гробовете на мъртвите си близки орехови листа, тъй като тази задушница е свързана с идващият на следващия ден празник Петдесятница, когато храмовете и църквите се украсяват с орехова шума. Изборът на дървото изобщо не е случаен, тъй като се вярва, че орехът притежава ролята на посредник между този и отвъдния свят.