На 19 октомври всяка година Православната църква прославя небесния покровител на българския народ Преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Може би без Св. Иван и други такива като него не би имало днес български народ.

Тая смела мисъл нека никого не учудва, защото логиката на фактите довежда до нея…

Вярващите единодушно го почитат като вечно бдящ небесен покровител на България!…

Защото св. Иван със своя подвиг, роден от велика любов към Бога и от послушание към Божията воля, не само себе си спаси и съвременниците си настави в пътя на спасението, но и безчислените поколения след себе си предпази от отчаяние в най-тежките минути на религиозен упадък и национално униние – след толкова тежки премеждия и народносни катастрофи – изведе на спасителния бряг на националната самобитност и независимост.

Иван Рилски Чудотворец е най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред БОГ.

Роден е около 876 година в село Скрино, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и неговия син – цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил пастир.

Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир – Рилския, който съществува вече 1000 години. Славата на отшелника постепенно се разпространила из цялата страна.

Преди смъртта си преподобният Иван останал в пълно уединение, съставил своето „завещание“ и починал в самота на около 70-годишна възраст, на 18 август 946 година.

След неговата смърт учениците му пренесли с почести тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са били пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен тържествено пренесъл мощите на Св. Иван Рилски в Търново, където останали почти три столетия. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир. Положени са в притвора на църквата в каменна гробница, която се е запазила и до днес.

Днес е храмовият празник на много християнски храмове и на Рилския манастир.

14

На 19 октомври своя професионален празник отбелязват лекарите в България.

Eкипът на RNS поднася най-искрените благодарности и благопожелания към докторите и медицинските работници!

Честит празник, уважаеми доктори! На всички Вас, които продължавате всеотдайно да се грижите за живота на другите, желаем здраве и щастие! БОГ да Ви възнагради за усилията!

Свой покровител са избрали Св. Иван Рилски и в Перник, чийто хора днес празнува Деня на града.

перник

Екипът на RNS с гордост се обраща към перничани!

Честит празник, уважаеми перничани – измъчени, различни, честни, упорити, успешни, притежатели на уникалната дарба да съхраните чувството си за хумор и самоирония! Бъдете благословени!

RNS