Община Каварна с участие в юбилейното 125 издание на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ – 2023, с четири групи за автентичен и обработен фолклор.

Съборът се провежда на Роженските поляни, Община Смолян, от 14 до 16 юли, организира се от Община Смолян и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“. През 2023 г. се навършват 125 години от провеждането на първия Роженски събор и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Сценичните изяви на местните певчески групи са на 15 и 16 юли, на две от четирите съборни сцени.

На 15 юли, добруджанските песни от нашият край огласиха емблематичната местност в изпълнение на групите за автентичен фолклор „Жарава“ и „Добруджанка“ към пенсионерски клуб „Радка Чаушева“ – град Каварна, с ръководител Ивайло Василев и корепетитор Галин Ганчев и певческа група „Пероника“ към НЧ „Народен Будител – 1940“, село Българево с ръководител Невелина Василева.

Златният ни добруджански край бе представен, както с народните песни, така и с автентичните носии характерни за всяко населено място. Гиздави котленски престилки и чудни сачаклъ кърпи, отличиха гласовитите българевки. Красивите хороводни напеви и шарените носии на любителите от певческите групи „Жарава“ и „Добруджанка“ са поредното доказателство, че самодейците продължават да съхраняват българската самобитност – най-голямото народно богатство, което сме длъжни да предадем на поколенията напред. В последния съборен ден сцената е за песните на представителите от певческа групата към НЧ „Искра – 1923“, село Челопечене и група за обработен фолклор при НЧ “Калиакра – 1955“ с. Могилище.