Руският вестник „Североуральские вести“ е публикувал текст с полезна информация за корона вируса в свой брой № 24 (186) от 13 июня 2003 година. Статията е под заглавие „Корона вирусът става все по-агресивен“.

На откритието се натъкнал журналистът Г. Каландинский, който е описал находката си във вестник «Североуральские вести» № 14 (1063) от 16 април 2020 година.

Авторът е категоричен, че и след 17 години, статията продължава да е актуална. В нея е описано, че случаи на пневмония, регистрирани в света през 1997-1999 г., са причинени от корона вируса. И същият този вирус най-вероятно станал причина за ТОРС.

Припомня се, че един от вирусолозите, италиански учен от Световната здравна организация – Карло Урбани, е почина от него. Умира и професорът-патолог от Китай, извършил аутопсията на починалия жител на Виетнам.

Ето какво още е пише открилият публикацията от преди 17 години:

„Въпреки че по-рано се предполагаше, че човек не може да бъде заразен от човек, цитираните по-горе две смъртни случаи принудиха преразглеждането на тази теза. В същото време остава без обяснение факта, че съпруги, братя, сестри, които били в близост до болни роднини, не боледували.

коронавирус

Това означава, че болестта засяга тези, които са в близък контакт с пациента, а това са лекари, медицински сестри, медицински сестри, тоест всички, които извършват манипулации върху дихателните пътища. Рисковият фактор за такава „комуникация“ е висок, което се потвърждава от тъжните статистически данни. Днес дори главните лекари на известни московски клиники са заразени с коронавирус. Медиите сега просто мълчат за средния и младши медицински персонал.

Трябва също да се каже, че световноизвестни учени са започнали да търсят неизвестна болест преди много години. Силни вирусолози са работили в Германия, Канада, Франция, Хонконг. Още първите анализи убедиха, че семейството на парамикровирусите работи.

Това включва вируса на морбили, паротит и т.н. По-късно се появи информация, че пневмонията се причинява от холандския вирус на метапневмония и тогава учените най-накрая се спряха на факта, че повече от 40% от случаите на ТОРС са причинени от коронавирус.

По-голямата част от хората по света все още са имали тази вирусна инфекция, но някой просто е пренесъл болестта на крака и в същото време се е чувствал съвсем нормално. Идентифицирани са две вирусни групи – риновирус и коронавирус. Човек обикновено се сблъсква с тях през септември-октомври, когато средната дневна температура на въздуха започва рязко да спада.

Появяват се хрема, треска и възпалено гърло. Лъвският дял – 60% от инфекциите на горните дихателни пътища са причинени от коронавирус. Освен това той никога не е прониквал в долните дихателни пътища. И така, какво му се случи, защо се промени, стана агресивен? Тези въпроси все още не са отговорени.

Болестта обикновено започва като грип. Човек внезапно се разболява сериозно: висока температура и в резултат бързо размножаване на вируса в тялото. Главата боли, кожата боли, става невъзможно да се докосне тялото, мускулите, сухожилията – всичко боли. Това се случва след два дни заболяване. Но не забравяйте, че инкубационният период продължава от два до четиридесет дни, а в някои случаи и повече.

И първото нещо, което трябва да направите, е да измерите температурата. 38-39 градуса – аларма. И ако никакви антипиретични средства не действат върху температурата, тялото не реагира на лекарства – в никакъв случай не се самолекувайте, потърсете медицинска помощ.

Вторият етап е стадийът на началните прояви на заболяването. Появява се суха кашлица, която не може да се облекчи с нищо. Кашлицата пречи на съня, пациентът не може да прочисти гърлото си. И тогава събитията могат да последват драматичен сценарий: това е, когато задухът се добавя към висока температура, непродуктивна кашлица.

Расте, човекът се задушава, не може да лежи на възглавницата, да седне на стол. А лекарството, което би могло да облекчи задуха, не помага. Това е критичният момент в хода на заболяването.

Това е последвано от усложнения, които застрашават живота на пациента. Това е етапът на развитие на белодробен шок, когато основната му функция е унищожена – да осигури обмен на газ. Изкуствената вентилация на белите дробове и специалните лекарства могат да помогнат тук.

Днес вече са разработени методи за лечение и това помага на такива пациенти. Това включва първа помощ и изолация на пациента, както и всички карантинни мерки. Лекарите и медицинският персонал се препоръчват да носят ръкавици, маска, калъфи за обувки, подвижна рокля и очила. Има съобщения, че вирусът може да се предава през лигавицата на окото, така че очилата са необходимата предпазна мярка.
Имаше период, когато пневмонията даде дланта на туберкулозата. Междувременно трябва да се отбележи, че 20 000 души умират от туберкулоза в Русия всяка година. Смъртоносните случаи за коронавирус днес са много по-малко, отколкото за туберкулоза.

За около месец в Русия, според официалните данни, сто и половина души са починали от коронавирус. В тази връзка бих искал да знам колко хора са починали от туберкулоза у нас през същия период. Както се казва, всичко се научава чрез сравнение.

17 години по-късно статията „Коронавирусът става агресивен“, публикувана на 13 юни 2003 г. във вестник „Severouralskie Vesti“, предизвика голям интерес в интернет в наши дни. Миналият уикенд дори журналистите на телевизионния канал Русия-1 се обадиха в редакцията ни.“