Ако е налице превишаване на правомощия в казуса с изгонването на 70 руски дипломати, то следва премиерът да бъде разследван за извършено длъжностно престъпление – превишаване на власт.

Това коментира в социалната мрежа адвокат Иво Лулчев.

Няма решение за изгонване на руските дипломати, взето от Министерски Съвет.Следователно няма какво да се изпълнява и следва те да останат и упражняват функциите си.Ако решението е взето еднолично от Премиера, то същото е нищожно и пак не подлежи на изпълнение, защото е взето от материално некомпетентен орган, допълва адвокатът.

Припомняме, че в скандала с изгонването на 70 руски дипломати от България се чуха много обвинения от различни страни, че решението е взето еднолично от премиера Кирил Петков, а дипломатическата нота е подписана от зам.-министър на външните работи. И двамата нямат право на цитираните действия.

Стана ясно, че за решението не е уведомен президента, на чието подчинение е ДАНС. За противодържавните действия на чужденците няма информация и в прокуратурата.

В последната година Кирил Петков определено е любимец на прокуратурата. Държавното обвинение не предприе никакви действия по отношение декларираната неистина за българското гражданство, вследствие на което той стана министър на икономиката в разрез със закона. Пълна тишина запази прокуратурата, след като Конституционния съд обяви за незаконно назначението на Петков. Няма данни да се проверяват други действия на „почтения“ – по думите на президента Румен Радев, Кирил Петков, включително и за съмнителното разходване на държавен ресурс най-малкото за няколко полета на правителствения авиоотряд. Кирил Петков би трябвало и да отговаря за едностранното прекратяване на преговорите за доставка на руски газ и неготивните последици за държавата и народа от него.