В последните дни Европа живее в рекордни горещини. Иван Цоневски от Европейския център за метеорология във Великобритания обясни в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“, че месец юни 2019-а година е най-топлият юни, измерван някога – и в глобален мащаб, и в Европа.

„Юни е бил с 2 градуса по-топъл от средната температура от 1989 до 2010 година. Това е много, защото не се фокусираме само в районите на горещата вълна, а е осреднена стойност и 2 градуса са изключително много“, уточни той.

По думите му основната причина за горещата вълна в Европа е пренос на горещ и сух въздух от Северна Африка, но друг фактор е, че почвената влага е много ниска в Западна и Централна Европа и затова по-голямата част от слънчевата енергия отива за нагряване на въздуха, директно. „Ако беше по-влажна, тогава част от тази енергия щеше да отива за изпарение на водата от почвата и въздухът щеше да се нагрява по-малко“.

„Ако сравним това горещо време в Европа с прединдустриалната епоха от 1850-а до 1900-та година, имаме повече от 3 градуса по-висока температура, отколкото е била тогава“, добави Цоневски.

Метеорологът от НИМХ Марияна Попова коментира пред БНР, че днес най-топло в България е в Северна България – във Видин, Враца, Монтана, Русе, Силистра.

„Абсолютните температурни максимуми за нашата страна са измерени през юли“, уточни Попова и добави: „45,2 градуса са отчетени през 1916-а година в Садово, Пловдивско“.

СНИМКА Sherif Alikehaya