На 7 юли, на свое редовно заседание, правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. за „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД в размер на 1 000 000 лв. На 26 юли – 20 дни по-късно, пак правителството прекратява безплатните воаяжи на чужденците у нас.

Поводът за отпускането на средствата е с тях да се осигурява извършване на обществена превозна услуга – безплатен превоз на украински граждани под временна закрила. След първоначалната фаза на приемане и настаняване, транспортната услуга се осъществява с железопътен и автобусен транспорт на територията на Република България до определените населени места на отсядане.

От 00:00 ч на 26.07.2022 г. украинските граждани вече няма да могат да пътуват безплатно с влак на територията на България, съобщи БДЖ.

От началото на месец март националният железопътен превозвач предостави възможност за безплатен превоз с влак за всички нуждаещите се граждани на Украйна, които преминават границата с България и желаят да достигнат конкретна дестинация на територията на страната.

Издадените предварително билети преди 00:00 ч на 26.07.2022 г. ще бъдат валидни до приключване на пътуването.

До момента чрез билетите „HELP UKRAINE” между териториите на България и Румъния са превозени над 10 000 граждани на Украйна. Междувременно от началото на месец март от БДЖ са издадени близо 30 000 безплатни билета за пътуване с влак на украински граждани на територията на държавата.