На 1 май 2023 г. Исторически парк в село Неофит Рилски гостоприемно ще отвори врати за IV Международна изложба-конкурс на творби, вдъхновени от селските въстания по света. Инициативате е част от дългогодишен проект, в основата на който е концепцията за създаване на историческа живопис. Всеки пълнолетен автор може да участва, а 15 000 лева са определени за награден фонд. Над 500 художници са имали досег с повече от 15 000 посетители в досегашните издания. Продадени са 125 картини.

Вдъхновени от темата „Селските въстания по света“, художници от България и чужбина ще представят своя поглед за борбите и победите на селяните, породени от социалното и икономическото неравенство във времена на политически вълнения, потисничество и несправедливост. Целта на изложбата е да създаде диалог и да насърчи осъзнаването на трудностите, пред които са били изправени онези, които са се борили за правата си.

Историческата тематика на тазгодишното издание предполага сериозен размах на четката, многофигурални композиции и сила на образите, които като оживели ще носят дъха на историята и мириса на свободата в селските въстания.

Обединени от темата, многоформатните платна ще разкрият изключителния талант, майсторската техника и творческото вдъхновение на техните автори.

Изложени зад крепостни стени, творбите в Исторически парк ще разполагат не просто с галерия, а с истинско историческо пространство.

Превърнала се в традиция, изложбата не е само културно събитие, тя е мощна притегателна сила за меценати и любители на изящното изкуство.

Повече от 500 автори от 20 различни страни имаха досег с над 15-хилядна публика. Досегашните издания на изложбата популяризираха авторите не само тук. Благодарение на артбазара на Исторически парк 125 от сътворените шедьоври станаха част от колекции на ценители извън пределите на страната.

В периода от 1.05 – 31.05.2023 г. многобройните посетители на Исторически парк ще се срещнат с шедьоври на изкуството, ще се насладят на творчество и съвършенство, което възпитава поколения и изгражда ценности.

Изложбата е събитие за преклонение, за естетическа наслада от създаването на изкуство и за промяна на средата, в която живеем. Носейки невероятен заряд, събитието ще се превърне в апогей на българската артсцена. Всеки посетител може да се полюбува на произведенията на изкуството и да научи повече за богатата история на селските въстания. Това е възможност да се потопи в миналото и да придобие по-задълбочено разбиране на нашето споделено наследство, при това в уникална среда.

Уникалният парк на комплекса също е на разположение на посетителите с пресъздадената история на живота по тези земи, чистотата и уюта, създадени от домакините.