Кризисният щаб на Община Варна, ръководен от кмета Благомир Коцев, гласува на свое заседание да поиска малко над 1.3 млн. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата са за справяне с последиците от ураганното бедствие от 18-19 ноември, когато беше обявено бедствено положение и то продължи до 29 ноември.

На заседание на кризисния щаб бяха гласувани окончателните количества извънредни ремонтно-аварийни дейности и съответстващи стойности. В рамките на срещата кметовете на варненските райони също така одобриха протоколите за обемите от дейностите по квартали.

На 8 декември на зам.-кмета Диан Иванов бе докладвано, че ситуацията в „Аспарухово“, „Одесос“ и
„Приморски“ остава затруднена след бедствието.

„Варна иска 1,3 милиона лева от правителството за извънредните разходи по справяне с бедствието, а вече почти месец не могат да изметат улиците. При положение, че има служители на щат, фирми и действащи договори, помагащи други институции, доброволци и т.н. искат допълнително милион и триста хиляди. При слънчево време, Варна „бедстваше“ на хартия…“, репликира екс-кметът Иван Портних.

Той твърди, че не до 29 ноември, а тайно е било удължено бедственото положение чак до 3-ти декември. След като се разчуло, било отменено.

Представяте ли си каква щеше да сумата ако бяхме продължили тайно да бедстваме. Окончателната сума сега е 1 307 092 лв. А представете си, ако имаше и 10 см сняг? Има ли надлежни заповеди и кой се е подписал под сметките е важен въпрос, пише в социалната мрежа Портник и е категоричен, че очаква информация за разходите по пера и фирми.