Резултатът от 11 млн.лв. похарчени за реклама на туризма у нас – туристите са намалели поне с 3,5%. В момента се разработва нов рекламен продукт, за който догодина ще бъдат изхарчени 15 млн.лв., като не е ясно с още колко процента ще намалеят туристите.

Това стана ясно от пресконференцията на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Обратно на шефа си – премиерът Бойко Борисов, който щедро обеща 15 млн.лв. в кк „Албена“ за чартъри през 2020 г., Ангелкова е категорична, че пари за тази цел няма да има. Всичко щяло да е реклама.

Ангелкова съобщи, че за юни и юли са регистрирани общо над 2,7 млн. визити на чуждестранни туристи у нас и е постигнат ръст от 2% на чуждите туристи, отседнали в места за настаняване с поне 10 легла по Българското Черноморие за трите морски области Добрич, Варна и  Бургас.

„Прогнозите на Министерството на туризма, които обявихме в началото на годината, бяха за спад през летния сезон в рамките на 3% до 8% за входящ туризъм за цялата страна, надявам се окончателните данни да потвърдят, че ще е в долната граница“, посочи още тя.

Припомняме, че в началото годината Ангелкова заяви, че очаква година да отчете отлични резултати в туристическия бранш. Само по инициативата Пловдив – европейска столица на културата 2019 г. се очакваха близо 2 млн. туристи, а зимният сезон започнал много добре с около 5% ръст на посещенията.

През юни Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма, прогнозира над 7,3 милиона туристи за летния сезон.

СНИМКА Kiril Dipchikov