Специализирана полицейска операция по линия превенция срещу битовата престъпност се провежда на територията на Варна и Синдел след бруталното изнасилване на 73-годишна жена преди ден, за което първи писахме.

 В проверките са включени екипи на „Криминална полиция“, „Охранителна полиция”, „Пътна полиция”, Четвърто РУ, „СПС”, както и екипи на жандармерията. Има изградени временни КПП-та, на които се проверяват водачи и техните  автомобили. Акцията се провежда съвместно със служители на „Енерго – Про“ и  Държавно горско стопанство – Варна.

Открито е огнестрелно оръжие без сериен номер, с преправена дръжка и скъсена цев. Намерени са и множество боеприпаси за него.

Извършена е проверка в питейно заведение във Варна, намиращо се до учебно заведение. Открити са и са иззети наркотични вещества – кокаин.

При проверка на автомобил са намерени и иззети марихуана и амфетамин, разпределени в найлонови пакетчета и подготвени за разпространение. В хода на последвалите действия са задържаните 4 мъже, извършвали битови кражби, други двама са в ареста за шофиране без издадено свидетелство за правоуправление на МПС, двама за притежание на наркотични вещества, а шест са хванати за неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, както и е задържан микробус с незаконно придобит дървен материал.

По време на операцията са проверени 681 автомобила и 936 души.