В петък, 23-ти юли, от 9:30 часа, по повод 144 години от Каварненското въстание, жителите на града ще положат венци и цветя пред паметника на Еранос Ераносян, разположен в парка в близост до спортния комплекс в града.

Този паметник, поставен през 2007 г., който е дарение от арменската общност, ще бъде осъвременен. Ще бъде обновена плочата с табела за историческите факти около събитията и личността на видния общественик и водач на въстанието Еранос Ераносян.

През 2012 година Еранос Ераносян посмъртно е обявен за почетен гражданин на Каварна. Улица в града ни носи неговото име.

Еранос Ераносян е роден на 4 април 1844 г. в град Добрич. Етнически арменец.

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е началник на военния телеграф в Балчик. Дава решителен принос и загива спасявайки населението на Каварна и околните български села в кръвопролитното Каварненско въстание 1877 г.

Научавайки за кланетата над българите и палежите по време на Каварненско въстание и околните села извършвани от башибозушки отреди, тайно от турските си командири отправя телеграма до чуждите консули във Варна и дипломатите на европейските страни в Константинопол с призив за спасяване от избиваното на българско население от башибозука и черкезите.

Текстът е:

„21 юли. В този момент избиват християните в Каварна, която е на половин час път от Балчик. Ако никаква човешка помощ не дойде до утре, всичко ще бъде свършено. Направете тази телеграма достояние на всички посланици.“

Със съдействието на началника на бургаската станция Христо Григоров телеграмата стига до Цариград. Тя предизвиква много силен незабавен дипломатически натиск върху турската власт. Храбрия арменец, не се ограничава само с това, той се доверява на балчишкия каймакамин и веднага на следващия ден застава начело на група египетски войници да спира клането и грабежите. Tръгвайки с тях към къщите на българите да ги спасява, той е незабавно прострелян в челото от мародерите и загива на място, в отмъщение за ефективната му намеса спряла кланетата и плячкосването на града над трупа му башибозука извършва гнусни издевателства.

На 4 февруари 1878 г. градът е освободен от османска власт от руските войски.

Ераносян остава в историята с даденото му от призателните каварненци прозвище „Избавителя“.