24 часа реформаторите ще се правят на „правителство“

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на Реформаторския блок.

Партиите в Реформаторския блок не са на едно мнение дали трябва да върнат мандата и да се върви към и предсрочни парламентарни избори, или да се направи опит за кабинет в рамките на действащото Народно събрание.

Въпреки, че разговорите и срещите, които РБ проведоха обаче не дадоха сигнали, че в рамките на този парламент може да има стабилно мнозинство, от СДС смятат да проведат още разговори с ГЕРБ в рамките на следващите 24 часа. Офертата е мандат на РБ с премиер и министри на ГЕРБ. Бавенето е обяснено с нежеланието на 70% от българите да има предсрочни избори, разясняват от СДС, като припомнят, че повече от десетилетие те са в опозиция. Сега трябвало да се направи всичко възможно „стабилната държава“ – според определението им, да остане такава.

Ако премиерът в оставка за втори път Бойко Борисов не размисли, по Конституция заради изчерпаните възможностите за редовно правителство, президентът трябва да назначи служебен кабинет. Действащият държавен глава може състави правителство, но не може да разпусне Народното събрание. Парламента може да разпусне избраният за президент Румен Радев след встъпването си в длъжност през януари.

RNS