Какво се е случило и защо МВР крие истината от гражданите? Използвана ли бе трагедията с 18-годишния, за да се отклони вниманието от протеста на българските земеделци и обществената енергия да се концентрира в темата правилно или неправилно е убит младежа, вместо всички безапелационно да поискаме оставка на правителството – например?

Източници на електронното издание rns.bg от Четвърто РПУ в СДВР твърдят, че в нощта на задържането на тримата, заподозрени за извършване на грабежи, се е случило следното:

  • на тел. 112 са получени два сигнала в рамките на часове, че непознати лица са извършили две нападения с цел грабеж при използването на физическа сила. Обектите на престъплението са удряни с твърди предмети в областта на тила и главата, което по закон би трябвало да се квалифицира като опит за умишлено убийство.
  • Това и даденото описание на нападателите, както и вероятното им местоположение, е предадено на патрулите.
  • Тримата са следени от оперативен работник от Криминална полиция.
  • Един от патрулите попада на заподозрените и успява да неутрализира един от заподозрените. С него остава най-младият в екипа. Останалите, сред които взводен командир от женски пол – с най-много години служба, и втори униформени, продължават преследването на бегълците. Те се разполагат по т.нар. правило на „триъгълника“ при задържането на бегълците. Тъй като полицаите не настигат заподозрените, започват викове с предупреждения, че трябва да спрат, иначе по тях ще се стреля.
  • Гонитбата продължава около 100 м. Първа стреля дамата. След нея стрелят и колегите й.
  • 18-годишният вади от чантата си шило и тръгва към един от полицаите.
  • Поне един проектил попада в тялото на 18-годишния – влиза странично отзад и излиза през гърдите, преминавайки през белите му дробове, нанасяйки несъвместима с живота травма. Най-вероятно е рикошет от железобетонните сгради.
  • Раненият е откаран в болница, на път към която почива от раната си.

Ако публикуваното от нас отговаря на истината, то МВР умишлено трето денонощие премълчава какво точно се е случило, докато в българското общество ескалира скандалът дали полицаят трябва да бъде награден или осъден.

Може би разковничето е в отговора на въпроса КОЙ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕДТА ДА СЕ СТРЕЛЯ? Той по-ценен от истината ли е? Защо този мъжага не каже, че отговорността за действията на цивилни и униформени онази нощ е негова?

Защо МВР би премълчавало истината – най-вероятно защото то е изцяло командвано от политическо лице, което има цели различни от вменените по закон на ведомството. МВР е превърнато изцяо в репресивен орган, който защитава интереса на управляващите, а честата им смяна, пораждаща смяна на ръководство, не довежда до нищо конструктивно. Патрулните полицаи, които би трябвало да са най-добре обучените психически и физически, са крайно неподготвени на ситуациите, в които попадат на улицата.

Ако шефовете в МВР не мислеха единствено как да оцелеят при поредните смени по върховете, щяха да изискват подчинените им да имат време за физическа подготовка, с тях да работят непрестанно психолози, за да отработят инстинктивно реакциите си при различни ситуации на улицата. Най-малкото щяха да пращат на стрелби повече от 2 пъти годишно полицаите и щяха да им предоставят патрони за повече от 20 изстрела.

Каква е реалността?

Грешките при кадровия подбор се доразвиват в МВР с липса на обучение на състава. За това някои от полицаите не знаят, че адреналинът при преследването и тремора от тичанато, няма да им позволят ефективен изстрел в желаната от тях област. Мнозинството, което от опит си е научило урока за използването на оръжието, е наясно, че нормативната база е твърде стара, че не си заслужава за тези началници и тази заплата да убиваш хора. Същите тези началници, които са изпратили патрул хора, на които дате това не са обяснили: че когато си задържал двама, няма нужда да тичаш след трети и да го стреляш. Не, защото трябва да си милостив към него, а защото рикошетите можеха да убият колегите ти!

Междувременно, по стара МВР-практика, случаят бе огласен повече от 24 часа след инцидента. Съобщението някак случайно съвпадна с голямото напрежение, което земеделците създадоха на изпълнителната власт.

Припомняме старата житейска практика – колкото повече се крие нещо, толкова повече неистини се въртят около него! Това ли е целта на ръководството на МВР?! Или просто на всяка цена трябва да се запази някой началник? ПАК!

rns.bg разполага с имената, длъжностите и снимките на участвалите в задържането на заподозрените, но ще изчакаме да видим дали в МВР ще има 1 шеф, който ще се осмели да каже истината за тези, заради чието камандване получава заплата