Над 300 бараки, използвани за търговски обекти в кк „Златни пясъци“, работят незаконно и плащат наеми на „великите“ приватизатори с бащица Иван Костов – сочен от мнозина за реален убиец на българската икономика. Милиони левове всяка година не влизат в хазната на Община Варна, а пълнят „черни каси“ и трупат авоари за хора, които се отчитат пред НАП-София. Трета година държавата пази тишина по темата, докато беззаконието продължава. Колко от нас могат да си позволят нещо незаконно и нито една институция да не реагира?

Все още мнозина помним криминална приватизация, при която държави активи за милиарди бяха продадени за жълти стотинки, включително и „без пари“ с т.нар. „приватизационни бонове“. Пример – държавата се раздели в БГА-Балкан срещу 1 Щатски долар седмици, след като инвестира в националния превозвач стотици милиони левове. Най-лошият резултат от това е видим и днес – новите собственици не развиват, нямат намерение да инвестират, нито да се съобразяват със законите в държавата. Те експлоатират! Това високомерие, че първенюто изведнъж има право да надскача държавата, е изключително нагло и изцяло обяснява неадекватното поведение на ДБ – преките наследници на преподавателя от катедра „Политическа икономия“ на Центъра по идеологически дисциплини във Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ильич Ленин“ (днес Технически университет), София. Системните им демонстрации като природозащитници, борци против нарушителите на законите, са само пясък в очите на слепите. Да Ви припомня само, че собственикът на флагманите „за ред и защита на природата“ – Иво Прокопиев има вила на брега на морето, която е точно толкова законна, колкото и на дясната му ръка Йово Николов.

Ситуацията е малко: ние искаме всички да пазят природата и да се спазват законите, за това ние сме над тях.

За скандала с незаконните постройки в кк „Златни пясъци“ сподели пръв кметът на община Варна – Иван Портних:

„Над 300 незаконни бараки има на територията на кк „Златни пясъци“ установиха проверки на служители на дирекция УСКОР през 2020 и 2021 г. Обектите работят в нарушение на чл. 13, ал. 3 от ЗУЧК. Същите са поставени без разрешение от главния архитект и подлежат на премахване от ДНСК, съгласно чл. 57 а от ЗУТ.

Изпратили сме няколко сигнала до РДНСК, с приложен снимков материал с констатираните нарушения.

До момента реакция няма! Не съм чул да има и обществено възмущение! И вероятно Златните отново ще посрещат туристи с незаконни бараки, от които се веят гащи и чорапи.

И понеже се нагнетява напрежение относно поставянето на няколко временни павилиони за вода, кафе и сладолед в Морската градина, ще обясня следното:

Те са там след издадено положително становище от Националния институт по недвижимо културно наследство /НИНКН / към Министерството на културата, след спазване на общинска наредба от 2016 г. и след решение на комисия от общински съветници и един представител на общината.

С други думи, търговските обекти в парка принципно са поставени законно. Това не означава, че ги одобрявам. Тези павилиони в Морската градина няма да ги има!

Моето отношение към баракизацията е ясно. През годините премахнахме всички павилиони в Приморския парк – над 40, до Юнашкия салон, по ларгото, край Козирката. Ще продължим да се борим и с незаконните бараки на Златните, които са грозни, закриват гледката към морето и превръщат курорта в битак.

Ще разчитам и на мощна експертна и гражданска подкрепа. Вече проведох работна среща с архитекти и урбанисти, с които обсъдихме много въпроси, свързани с развитието на градската среда. Представена бе и идея за създаване на дизайн код, с цел унифициране на различни елементи на градската инфраструктурата – пейки, кошчета, табели, спиркозаслони и други. Очаквам подкрепа от КАБ и САБ в борбата с незаконните обекти!“